Onthuld: waarom een dieet in januari bijna altijd mislukt

Doe er je voordeel mee!

Januari is voor velen de start van een nieuw dieet, gezondere eetgewoontes of een andere levensstijl. Die eerste mislukt echter nogal vaak en wij onthullen waarom.

Goede voornemens

Hoewel veel mensen het maar lastig vinden om goede voornemens vast te houden, stellen ze ze toch weer op wanneer het einde van het jaar nadert. Mensen die zich tijdens de feestdagen helemaal lieten gaan, komen vaak met het voornemen om beter te letten op wat ze naar binnen werken. Sommigen zetten zichzelf zelfs op een dieet. Dat laatste mislukt echter nog weleens, maar waarom eigenlijk?

Te hoge verwachtingen

Het bedrijf Second Nature was benieuwd waarom het zo lastig is voor mensen om vast te houden aan het nieuwe voedingspatroon dat ze zichzelf opleggen in januari. Uit het onderzoek, uitgevoerd onder 2000 mensen, bleek dat die mensen simpelweg te onrealistische doelen stellen.

Stoppen met dieet

Veel mensen stellen onrealistische doelen wanneer het aankomt op een dieet. Het gevolg? Diëters verliezen hun motivatie, voelen zich hongerig en moe en grijpen dan juist naar het voedsel dat ze eerder nog verkondigden niet meer te eten.

Waarom lijnen?

Meer dan 18 procent van de ondervraagden legde zichzelf een dieet op omdat ze tijdens de feestmaand te veel aten. 19 procent gaf aan dat ze door de lockdown waren aangekomen en dat gewicht weer wilden verliezen en 10 procent heeft het voornemen simpelweg elk jaar weer. Echter, op 12 januari gooien de meesten de dieethanddoek alweer in de ring.

Lees hier de meest voorkomende redenen waarom mensen hun dieet niet volhouden:

  • Een hongerig gevoel
  • Snacks missen
  • Geïrriteerd voelen
  • Motivatie verliezen
  • Bepaald voedsel missen
  • Onrealistische doelen hebben
  • Druk voelen van een partner of vrienden om te stoppen met diëten
  • Impact op liefdesleven
Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

afvallen

De 3 grootste leugens rondom afvallen

Deze leugens dus niet geloven...
burn-out

Je kunt een burn-out hebben zonder het te weten: dít zijn de symptomen

Veel mensen herkennen een burn-out niet en lopen er lang mee door.
Fajah Lourens

3 Tips van Fajah Lourens zodat jij die healthy lifestyle wél volhoudt

Ze zit lekkerder in haar vel dan ooit. In de nieuwe Happy in Shape vertelt Fajah Lourens alles over haar happy & healthy lifestyle. 3 tips van de kill