Hoe groot is de kans op menstruatieklachten na de boosterprik?

Een expert legt het uit.

Een veel gemelde bijwerking van de coronavaccinaties, zijn menstruatiestoornissen. Er kwamen al meer dan 17.000 meldingen binnen over een veranderde menstruatie na het krijgen van de prik; voor velen een reden om zich niet (meer) te laten vaccineren. Maar hoe zit het met de boosterprik?

Boosterprik

Er kwamen bij Lareb meldingen binnen over een hevige menstruatie, een verlate menstruatie, een onregelmatige menstruatie en tussentijds bloedverlies. Bertho Nieboer, gynaecoloog aan het Radboudumc en menstruatie-expert, laat aan Nu.nl weten dat de klachten bij de booster milder kunnen zijn dan bij de eerste twee prikken. “Je zou kunnen zeggen dat het lichaam niet meer zo fel reageert na twee prikken, omdat het de reactie die die prikken veroorzaakt al kent. Dat is ook meestal hoe het immuunsysteem werkt”, legt hij uit.

Meldingen

Of dat uiteindelijk ook echt zo blijkt te zijn, moeten we nog zien. Het zetten van de boosterprikken is nu namelijk in volle gang. De eerste meldingen van menstruatiestoornissen zijn wel al binnen. Nieboer erkent dat het onhandig is voor vrouwen, maar benadrukt ook dat het niet direct iets ergs hoeft te betekenen. Volgens hem houdt het meestal niet langer aan dan twee of drie maanden en zijn er geen aanwijzingen dat je er onvruchtbaar van zou kunnen worden; een zorg die veel vrouwen hebben. Wel voegt hij eraan toe dat er nog onderzoeken lopen.

Reactie van het lichaam

Eerder liet gynaecoloog Jen Gunter aan New Scientist weten dat de menstruatiestoornissen na vaccinatie een normale immuunreactie van het lichaam kan zijn. Volgens Nieboer komen menstruatieklachten na een vaccinatie wel vaker voor, bijvoorbeeld na HPV-vaccinaties of griepprikken. Ook als iemand erg ziek is geweest, kunnen de klachten optreden.

Zwangerschapswens

Veel vrouwen zijn toch huiverig wat betreft de vaccinatie, bijvoorbeeld omdat ze een kinderwens hebben. Dat snapt Nieboer, want dat kan in de maanden dat je menstruatie anders verloopt moeilijker zijn. Gelukkig wordt er op het moment volop onderzoek gedaan naar menstruatiestoornissen door het coronavaccin, dus hopelijk is er binnenkort meer duidelijkheid.

Bron: Nu.nl | Beeld: iStock

Laatste nieuws