5 Héle goede gezondheidsredenen om koud te douchen

Je kan het!

Lees ook

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat een koude douche niet heel aantrekkelijk klinkt, en je staat vast niet te springen om je warme bedje te verruilen voor een paar ijskoude stralen water. Tóch doen we ons best om je over te halen, door je te vertellen dat er héél wat goede gezondheidsredenen zijn om koud te douchen.

1. Het is heel goed voor je bloedcirculatie

Het is wetenschappelijk bewezen dat het afwisselen tussen warm en koud water je bloedcirculatie kan verbeteren. Dit is waanzinnig belangrijk voor je gezondheid, omdat je bloed al je belangrijke voedingsstoffen naar je cellen transporteert, maar ook zuurstof naar je organen brengt en afvalstoffen afvoert.

2. Je krijgt er een mooie huid en glanzend haar van

Warm water kan je haar en huid nog wel eens flink uitdrogen, waardoor het doffer wordt dan je eigenlijk zou willen. Koud water daarentegen sluit juist de poriën, waardoor je huid niet uitdroogt, maar waardoor er ook minder vuil in je huid kan komen en je dus ook minder kans hebt op puistjes. Als je na het haren wassen je haar afspoelt met koud water, sluiten de schubben van je haar, waardoor het minder pluist wanneer het opdroogt.

3. Het geeft je energie

Ja, die had je waarschijnlijk wel aan zien komen. Het koude water geeft je een shot frisheid waardoor je in één keer helemaal wakker bent. Frisheid is niet het enige, want door de kou krijg je ook nog eens een shot adrenaline door je lichaam, waardoor er meer bloed naar je hersenen stroomt en je je een stuk alerter voelt. Je hebt dus helemaal geen koffie meer nodig!

4. Je verbrandt vet

Het is een ingewikkeld verhaal: Je hebt wit en bruin vet. Wit vet is het soort vet dat je als je wilt afvallen kwijt wilt raken, en dat ontstaan is door een overschot aan calorieën. Bruin vet is gezond en houdt je lichaam warm. Op het moment dat je lichaam aan koude temperaturen wordt blootgesteld, wordt je bruine vet geactiveerd om je warm te houden. Daardoor verbrand je calorieën, aldus onderzoekers van het Garvan Institute of Medical Research in Sydney.

5. Je wordt er hard van

Tja, je hebt wel lef nodig om elke dag die douche wat kouder te zetten. Die zelfdiscipline maakt je hard en dat is goed.

Tip: ga niet in één keer onder een ijskoude douche staan, maar douche normaal en eindig de laatste twee minuutjes met koud water (zo’n 15 graden). Laat je lichaam wennen, luister naar je lichaam en als het goed voelt, verleng die minuutjes dan geleidelijk.

Bron: Health | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook