Alles wat je moet weten over schildklierknobbels in je hals

Zie of voel je knobbeltjes in je hals? Wellicht zijn het schildklierknobbels

Lees ook

Een knobbeltje in je hals (of ergens anders) kan flink schrikken zijn. Zie of voel jij knobbeltjes in de hals? Dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van schildklierknobbels. Het is een veelvoorkomende aandoening, die vaak onschuldig is. Wij praten je bij over de oorzaken, symptomen en behandelingen. 

Schildklierknobbels

Het is een veelvoorkomende aandoening die meerdere oorzaken kan hebben: schildklierknobbels. Zo kan het een cyste zijn, een holte gevuld met vocht. De knobbel kan ook een sponsachtige structuur hebben, ook wel colloïd nodus genoemd. Bestaat het volledig uit weefsel? Dan is er sprake van solide nodus. Wanneer je zo’n knobbeltje in je hals voelt, kan het best even schrikken zijn. Gelukkig is het in de meeste gevallen goedaardig. Echter kunnen schildklierknobbels ook kwaadaardig zijn, dus het is altijd goed om het voor de zekerheid even te laten checken.

Symptomen

We weten inmiddels wat schildklierknobbels zijn, maar misschien nog wel belangrijker: hoe herken je het? Dit zijn de symptomen:

  • Een zichtbare zwelling in je hals
  • Voelbare knobbel in de hals (vaak te voelen vanaf 1,5 centimeter groot)
  • Heesheid
  • Piepende inademing
  • Kortademigheid
  • Moeite met doorslikken

Herken je een of meerdere van bovenstaande symptomen? Een (huis)arts kan onderzoek doen door bloed te prikken, aan de hals te voelen of een echografie uit te voeren. Door middel van een punctie kunnen ze erachter komen of de knobbel goed- of kwaadaardig is.

Behandeling

In de meeste gevallen is er geen behandeling nodig bij een schildklierknobbel. Als er verder geen bijzonderheden zijn, is een controle ook niet nodig. Is de knobbel goedaardig, maar heb je toch klachten? Dan kun je ervoor kiezen om hem chirurgisch te laten verwijderen. De knobbel kan bijvoorbeeld in de weg zitten, waardoor je moeilijk kunt slikken. En als hij tegen je luchtpijp duwt, moet je wellicht veel hoesten. Als schildklierknobbels wel kwaadaardig zijn, is een behandeling uiteraard noodzakelijk. Een arts zal in dat geval de beste behandeling bepalen.

Bron: Dingen voor Vrouwen, Margriet, Flevoziekenhuis, Rijnstate | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook