Mascha Feoktistova: ‘Dan was ik snel kilo’s kwijt, maar stond ik te trillen op mijn benen’

Over hardcore diëten, coronakilo's en haar nieuwe levensstijl.

Lees ook

Mascha Feoktistova is trots op haar lijf, ook met vetrollen, striae of een kilo meer of minder. Wij spraken haar over hardcore diëten, coronakilo’s en de nieuwe levensstijl die voor haar wél werkt.

Self love

“Ik ben altijd oké geweest met mijn lichaam, of ik nu maat XL of maat M had. Zo zie je in mijn vlogs dat ik in mijn bikini of ondergoed sta, en verberg ik mijn vetrollen of striae niet. Voor mij is dat een manier om te laten zien dat ik mijn lijf accepteer zoals het is”, vertelt Mascha. Dat wil ze haar volgers ook meegeven, waardoor ze de onderwerpen diëten en gewichtsverlies zoveel mogelijk probeert te vermijden. “Ik heb woorden als ‘dieet’, ‘afvallen’ en ‘calorieën’ allemaal geblokkeerd in mijn Instagram-comments. Ik vind dat toxic, je weet niet wie er mee leest en wat voor trigger dit voor iemand kan zijn.”

Ongezond

Ondanks haar self love, besloten Mascha en haar man Gregor een paar maanden geleden dat het tijd voor verandering was. “We waren allebei heel veel aangekomen tijdens de lockdowns en begonnen overgewicht te krijgen. Ik ben helemaal voor body positivity en je lichaam accepteren zoals het is. Maar ik vind wel dat je lichaam gezond moet zijn, en dat was het bij Gregor en mij niet echt meer.”

Anti diëten

Ze zijn gaan bekijken wat ze eraan konden doen. “Ik ben zelf zwaar anti diëten, vooral met diëten waarbij je alles moet laten. Die strenge diëten kunnen je lijf zo verpesten, eigenlijk vind ik dat een heel kwalijke zaak”, legt Mascha uit. Dat heeft ze vroeger zelf aan de levenden lijve ondervonden. “Dan had ik dagenlang geleefd op bijna geen carbs en was ik na tien dagen een paar kilo kwijt, maar stond ik zo te trillen op mijn benen dat ik niet eens de trap meer op kon.” Deze keer wilde ze iets doen waarbij ze écht haar levensstijl kon omgooien.

Mascha Feoktistova

Opnieuw leren eten

Zo kwam de vlogger bij WW (ooit Weight Watchers) terecht. “In principe mag ik alles eten wat ik wil, het kost me alleen punten, waardoor ik veel bewuster kies wat ik wel en niet eet. Eigenlijk leer je hierdoor opnieuw te eten.” Een aantal maanden later werd Mascha door WW gevraagd als Nederlandse ambassadeur, voor haar een logische volgende stap. “Bij WW had ik voor het eerst het idee dat het totaal niet slecht was en dat dit iets is waar ik wel met mijn volgers over kan praten, omdat je niks uitsluit qua voeding en heel geleidelijk afvalt.”

Nieuwe levensstijl

Dat zorgde voor een hoop positieve reacties, maar ook reacties van mensen die vinden dat ze lijnen nu alsnog promoot. Dat ziet Mascha anders. “Ik zie dit meer als een levensstijl. Ik ben hier nooit mee begonnen om superdun te worden, maar puur om een gezond gewicht te krijgen”, legt ze uit. “Ik zal altijd blijven snacken, alleen heb ik nu wel geleerd om het met mate te doen.”

Het hele interview lezen? De nieuwe Happy in Shape ligt nu in de winkel.

Fotografie: Celine Twigt

Laatste nieuws

Zie ook