Dit is waarom je geen revenge body moet willen

Dit is wat experts erover te zeggen hebben.

Enkele jaren terug verraste Khloé Kardashian vriend en vijand met haar revenge body. Na jaren van kritiek op haar lichaam en haar break-up met Lamar Odom verscheen de realityster met een loeistrak lichaam. Ook op TikTok worden mensen massaal geprezen om hun ‘glow-up‘ (lees: gewichtsverlies) na een relatiebreuk. Toch is het concept van een revenge body allesbehalve gezond, vinden experts. 

Revenge body

De term revenge body houdt in dat je wraak op iemand of meerdere mensen wilt nemen door slank te worden en ze zo te laten zien wat ze missen. Denk bijvoorbeeld aan een toxic ex-partner, pesters van de middelbare school of modellenbureaus die je hebben afgewezen. Net zoals een pony laten knippen of een nieuwe garderobe aanschaffen, is het krijgen van een revenge body een vrij logische reactie op een pijnlijke levensgebeurtenis. Het is een manier om zelf iets te doen en de touwtjes in eigen handen te houden.

“Voor mij, mijn revenge is niet op een persoon, mijn wraak is meer op het leven, wat mensen zeiden dat ik niet kon doen”, vertelde Khloé eerder aan Cosmopolitan. “Het is wraak op iedereen die me ‘de dikke, lelijke zus’ noemde, de stylisten die niet met mij wilden werken vanwege mijn maat. Het is geen wraak op één persoon, het is eigenlijk wraak op iedereen die me heeft uitgelachen.”

Kritiek

Hoewel er wat voor te zeggen valt om het heft in eigen handen te nemen en hard aan jezelf te werken na een heftige levensgebeurtenis, zitten er wat haken en ogen aan het concept van een revenge body. In de eerste plaats omdat een revenge body in de meeste gevallen één specifiek plaatje van een ‘perfect lichaam’ is: slank met een platte buik en curves. Ten tweede is het volgens experts geen goed idee om wraak je motivatie te laten zijn om aan jezelf te werken.

“Na een relatiebreuk is een van de eerste dingen die mensen doen, is proberen hun zelfrespect weer op te bouwen”, vertelt psychotherapeut Sally Baker aan Stylist. “Een van de gemakkelijkste manieren om dat te doen, is door je op de buitenkant te concentreren. Als je iets doet om wraak te nemen, ben je nog steeds verslaafd aan die cyclus van pijn en verlies, dus er moet een periode zijn waarin je jezelf opnieuw ontdekt.”

Ongezonde mentaliteit

Volgens Holly Zoccolan, voedingsgezondheidscoach en oprichter van The Health Zoc, is het idee van ‘wraak’ een ongezonde mentaliteit als het op sporten aankomt. “Dit is niet hoe we over sporten moeten denken. Lichaamsbeweging is belangrijk voor de algehele gezondheid. Als je sport voor wraak, lijkt het alsof je je lichaam straft, in plaats van te bewegen vanuit vrede en respect voor je lichaam”, vertelt ze aan Stylist.

Gediplomeerd personal trainer Jessie Jones is het daarmee eens. “Alleen al het idee om te trainen, je dieet te veranderen of je uiterlijk te veranderen, puur voor iemand anders, is een schadelijke manier van denken”, legt ze uit.

Niet duurzaam

Daarnaast is een revenge body allesbehalve duurzaam, vindt voormalig personal trainer Lucy Arnold. “Wraak, en de gevoelens die ermee gepaard gaan, zijn acuut en over het algemeen van korte duur”, vertelt ze. Aan jezelf werken en een sportregime opbouwen is echter het tegenovergestelde. “Je hebt tijd en geduld nodig om resultaten te zien. Als je een regime start op basis van emotie, verwacht je net zo snel resultaten te zien als dat je emoties veranderen. Dit zal nooit gebeuren.”

In plaats van gevoelens van wraak en woede te gebruiken als motivatie, raadt Arnold aan om je motivatie elders te zoeken. “Kijk naar hoe je jezelf beter kunt laten voelen. Kijk hoe je jezelf op de lange termijn kunt helpen en vind iets om je te motiveren dat langer zal duren dan je wraakgevoelens.” Jones voegt toe dat een nieuw trainingsregime absoluut geen eenzame inspanning hoeft te zijn. Zo is het vragen van familie en vrienden om begrip en steun een goede stap. “Een gezondere manier om jezelf te motiveren kan nog steeds andere mensen omvatten, maar je moet altijd je eigen gezondheid en welzijn op de voorgrond hebben”, vertelt ze.

Wees lief voor jezelf

Laten we niet voorbijgaan aan de reden om in eerste instantie een revenge body te willen. Een relatiebreuk kan bijvoorbeeld zowel emotioneel als fysiek erg pijnlijk zijn. Je hart is in duizend stukken gebroken, je krijgt geen hap meer door je keel of je eet juist je gevoelens weg en je kampt met gevoelens van verdriet, woede en verwarring. Voel niet de druk om het liefdesverdriet om te zetten in een transformatie. Het is ook begrijpelijk als je gewoon even niets wilt doen.

“Erken dat je een moeilijke tijd hebt gehad en dat je aardig voor jezelf moet zijn”, zegt Baker. “Dat zou gezonder en holistischer zijn dan jezelf een miljoen keer per week naar de sportschool te slepen en niet te eten.”

Bron: Marie Claire, Stylist, Nine.com.au, Vanity Fair | Beeld: iStock

Laatste nieuws

burn-out

Je kunt een burn-out hebben zonder het te weten: dít zijn de symptomen

Veel mensen herkennen een burn-out niet en lopen er lang mee door.
Fajah Lourens

3 Tips van Fajah Lourens zodat jij die healthy lifestyle wél volhoudt

Ze zit lekkerder in haar vel dan ooit. In de nieuwe Happy in Shape vertelt Fajah Lourens alles over haar happy & healthy lifestyle. 3 tips van de kill
keelpijn

Keelpijn? Dit is beter voor je keel dan citroen en honing

Grote kans dat jij dit in je keukenkastje hebt staan.