Consumentenbond waarschuwt: in deze producten zitten ‘geheime suikers’

In sommige "gezonde" producten zitten wel tien klontjes suiker.

Lees ook

Er zijn genoeg producten in de supermarkt die als “gezond” worden bestempeld, maar dat eigenlijk helemaal niet zijn. De consumentenbond pleit al jaren voor strengere regels op de verpakking van drankjes en snacks, maar het schiet niet op. Om meer aandacht te vragen voor deze vorm van misleiding, heeft de Consumentenbond een aantal van die misleidende producten op een rij gezet.

‘Healthwashing’

Volgens een woordvoerder van de Consumentenbond moet er nu actie worden ondernomen. “We zien elke keer nieuwe voorbeelden opduiken en willen daar telkens weer de aandacht op vestigen, want het schiet nog niet op met het terugdringen van dit soort claims”. Volgens de Consumentenbond zouden gezondheidsclaims die fabrikanten niet waar kunnen maken verboden moet worden. Het fenomeen wordt ook wel healthwashing genoemd en is nu dus nog niet verboden, waardoor fabrikanten nog altijd de illusie kunnen wekken dat hun producten gezond zijn.

De Consumentenbond heeft daarom een waarschuwend bericht verspreid. “Fabrikanten maken vaak goede sier met vezels in een ongezond koekje of vitamines in mierzoete drankjes. Deze healthwashing zien we bijvoorbeeld bij Van Delft en Sultana, die schermen met ijzer, vezels en calcium in hun koekjes. En ALDI en Red Bull leggen graag de nadruk op de vitamines in hun drankjes. Maar voedings- en gezondheidsclaims maken sterk bewerkte snacks en zoete dranken niet plotseling gezond”, aldus directrice Sandra Molenaar.

Koekjes en drankjes

Een voorbeeld van misleidende producten is Sultana YoFruit bosvruchten. Volgens de verpakking zijn die koekjes ‘een bron van vezels’. Er zitten echter meer dan drie suikerklontjes in een portie, terwijl er maar 1,4 gram vezels in zitten. De koekjes lijken dus gezond, maar zijn dat helemaal niet. Ook Red Bull is een goed voorbeeld: op de blikjes staat dat er vitamine B6 in de drankjes zit, die bijdraagt aan vermindering van vermoeidheid. Maar dat neemt niet weg dat er in een blikje van 250 milliliter maar liefst tien suikerklontjes verwerkt zijn.

Profielen

De Europese Commissie in Brussel is al jaren bezig met ‘voedselprofielen’. Die moeten aangeven hoeveel verzadigd vet, zout en suiker een product maximaal mag bevatten voordat het een ‘dit is gezond’-verpakking krijgt. Producenten zouden dan niet zomaar meer ‘bron van eiwit’ of ‘bron van vezels’ op hun verpakking mogen zetten. Toch schiet het allemaal niet op. “Tussen 2006 en 2009 was op een bepaald moment iedereen tegen”, aldus de woordvoerder van de Consumentenbond. Sommigen vonden het voorstel te streng, anderen juist niet streng genoeg.

Gezondheidsscore

Het lijkt er inmiddels wel op dat er verbetering in de situatie komt. Albert Heijn-supermarkten werken met een Nutri-Score, waarbij met kleuren en letters wordt gewerkt om aan te duiden hoe gezond een product is. Heeft een product een donkergroene A-score, dan is het heel gezond. Heeft het een donkerrode E-score, dan is het dus verre van gezond. Toch zijn sommige fabrikanten volgens onderzoek van Distrifood nog altijd selectief met het gebruik van de labels. Daardoor krijgen consumenten niet altijd de kans om verschillende producten met elkaar te vergelijken.

Bron: Tips en weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Symptomen vleesboom

Veertig procent van de vrouwen heeft een vleesboom: dit zijn de symptomen

Het komt veel voor, maar slechts een klein deel van de vrouwen weet dat ze er één hebben
Keelpijn

Keelpijn? Zo ben je er binnen no-time vanaf

Het is weer zover: de herfst is er en we hebben weer last van keelpijn en verkoudheid. Wij hebben zeven tips hoe je je keelpijn kunt verzachten.