Diëtist onthult wat écht werkt om blijvend af te vallen

"Dieettrucs bestaan niet, dit is het enige wat helpt"

Lees ook

Diëtist Desiré van der Kruk van gezondeten.nl is over het algemeen geen fan van dieethypes. Ze vertelt wat wél werkt om blijvend af te vallen en beter in je vel te zitten.

Lange termijn

“De meeste diëten hebben als doel om zo snel mogelijk af te vallen, en daarmee verliezen ze uit het oog wat gezond is of wat op de lange termijn effect heeft. Veel van deze diëten zijn zo extreem dat ze niet lang vol te houden zijn. En kilo’s die er heel snel af gaan, zitten er ook snel weer aan”, legt Desiré uit.

Het enige wat volgens haar écht werkt om die kilo’s er blijvend af te houden en lekkerder in je vel te zitten, is jezelf een normaal eetpatroon aanmeten met gezonde voedingsproducten uit de schijf van vijf. Dus: volkoren graanproducten, aardappelen, groenten, fruit, zuivel, noten, peulvruchten, vis, vlees en eieren. “Voedingsstoffen schrappen is echt niet nodig, je kunt beter die volkoren boterham eten dan ’s avonds zo’n honger te hebben dat je alsnog vijf koekjes naar binnen werkt.”

Suiker & alcohol

Wel raadt ze aan om geraffineerde suikers en verzadigde vetten, die in snoep, taart, pizza en frituur zitten, zo veel mogelijk te vermijden en ook je alcoholgebruik te beperken. “Balans is hierbij key. Je kunt gerust in het weekend een keer een schaaltje chips of patatje nemen en nog steeds afvallen. Gun jezelf iets, want als het afvallen een obsessie wordt, houd je het ook niet lang vol”, legt ze uit. “Maar het is natuurlijk niet gezond om elke avond een zak chips open te trekken.”

Vlees & vega

“Eet niet meer dan 500 gram vlees per week en kies bij voorkeur voor magere vleessoorten als kip, kalkoen en biefstuk. Ben je vegetariër of veganist, kijk dan uit met vegetarische burgers, want die zijn vaak net zo vet en zout als gewone hamburgers”, zegt ze. “Je kunt het vlees beter vervangen door peulvruchten en noten als je veganist bent; voor vegetariërs raad ik ook eieren aan.”

Beweging

Verder is het volgens haar heel belangrijk om dagelijks te bewegen. “Zorg dat je elke dag minimaal een half uur fietst of wandelt en 1 à 2 keer in de week intensief sport, waarbij je hartslag omhooggaat en je echt gaat zweten.” Tijdens de coronaperiode is het thuiszitten er toch een beetje ingeslopen, en we zullen echt wat bewuster dat blokje om moeten gaan lopen.

Om een kilo vet kwijt te raken, moet je ongeveer zevenduizend kilocalorieën verbranden. “Verwacht geen wonderen, die kilo’s zijn er niet in één week allemaal aangekomen, je moet dus geduld hebben om
ze er ook weer af te krijgen. Maar met een verandering in je eet- en beweegpatroon zul je merken dat het je minder moeite kost om ze er ook daadwerkelijk af te houden.” Verder wil ze meegeven: “Dieettrucs bestaan niet, uiteindelijk draait alles om gezonde en gevarieerde voeding en méér bewegen.”

Tekst: Jill Waas | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook