Dio doet boekje open over mentale aspect van Expeditie Robinson: All Stars 

‘Het was mentaal zwaarder’, stelt de rapper.

Lees ook

Sinds vorige week kunnen we weer genieten van ons all time favorite survivalprogramma, en dan ook nog eens van een heel bijzonder seizoen: Expeditie Robinson: All Stars. Een ware titanenstrijd tussen allemaal voormalig finalisten en winnaars. Rapper Dio is één van hen. Aan Happy in Shape vertelt hij alles over deze bijzondere ervaring.

Minder serieus 

In 2016 deed Dio al eens mee aan Expeditie Robinson. Hij schopte het destijds tot de finale, waarin hij het moest opnemen tegen boerin Bertie. Helaas voor de rapper ging Bertie er toen met de winst vandoor. Hoe heeft hij zich dit keer voorbereid? “Ik was minder serieus dan de vorige keer”, vertelt Dio als we hem spreken. “Ik heb gesport, maar ik wist ook dat het niet alleen op fysieke krachten zou aankomen.”

Dat betekent echter niet dat hij helemaal niks heeft gedaan. “Ik heb wat spellen en wat knopen uit m’n hoofd geleerd. Maar ik had meer kunnen doen, al denk ik dat je dat altijd hebt. Ik dacht wel op het eiland van ‘had ik dit maar uit m’n hoofd geleerd’. Maar dat is ook het mooie: dat je in het diepe wordt gegooid. Het is ook niet leuk als je super voorbereid komt en alles gaat over analyseren, dan blijft er niks spontaans meer over.” 

Ruis eruit gefilterd 

Een tweede keer meedoen aan het populaire survivalprogramma, daar heeft Dio maar één woord voor: “Ja, vet!” Even twijfelde Dio om nogmaals mee te doen aan het programma. Hij was namelijk al enorm blij toen hij in 2016 de finale haalde. Toch kon hij deze strijd der titanen niet aan zich voorbij laten gaan. “Ik voelde meteen dat alle onzin, alle twijfelaars, alle ruis eruit is gefilterd”, legt hij uit. “Het gaat er nu gewoon hard aan toe, zo is het spel ook ingericht deze editie. Er was geen tijd voor nonsens, iedereen weet dat je moet bijdragen in het kamp. Je moet hard werken, iedereen gaf tweehonderd procent tijdens de proeven.”

Mentaal zwaarder

Hoewel het vooral een fantastische ervaring is, komt er ook een mentaal aspect bij kijken. “Ik vond het mentaal zwaarder”, geeft Dio eerlijk toe. “Je kent een beetje het ritme en stramien van het spel. Je weet wanneer proeven komen, je weet dat je het zwaar gaat krijgen, maar dat je je daar ook wel weer doorheen slaat. Dat gegeven vond ik wel moeilijk. Maar ook het feit dat je het de vorige keer al zo ver hebt geschopt.”

Gek genoeg voelde de rapper dit keer veel minder pressure. “Die bewijsdrang was minder, al is dat voor iedereen anders, maar bij mij speelde dat heel erg. De finale heb ik al een keer behaald. Die nummer één plek, om jezelf de Robinson allertijden te mogen noemen is heel vet, maar ik had deze keer een ander doel.” En dat was vooral om plezier te maken. Extra druk voelde hij dan ook niet, al was dat niet alleen maar een voordeel. “Dan gaat de tijd twee keer zo langzaam tikken.”

Jezelf tegenkomen

Hoewel veel kandidaten zichzelf tegenkomen op het eiland, was dat voor Dio anders. “Als je jezelf tegenkomt is dat best een verrassing. Ik weet hoe ik mentaal in elkaar steek en wat mijn valkuilen zijn”, stelt hij zelfverzekerd. “Ik denk niet dat ik mezelf ben tegengekomen, maar ik denk dat ik mezelf wel weer iets beter heb leren kennen.” 

Tijdens zijn eerste expeditie heeft Dio ook al veel over zichzelf geleerd, wat dit keer meer rust gaf. “Ik wist wat mijn sterke eigenschappen zijn. Het maakt niet uit in welke groep ik kom, ik kan met iedereen socializen. Op sociaal vlak zou ik het niet afdoen en in de proeven kan ik fysiek een grote steen bijdragen. Ik heb zelfkennis van hoe ik het in deze omstandigheden doe.” Go, Dio! 

Benieuwd hoe ver Dio het schopt? Expeditie Robinson: All Stars is elke week donderdag te zien bij RTL 4 of Videoland. 

Beeld: RTL/Shotsbysud

Laatste nieuws

Zie ook