Edith Bosch over meedoen aan Expeditie Robinson: All Stars

Negen jaar geleden deed Edith voor de eerste keer mee aan Expeditie Robinson.

Lees ook

In 2013 won ze het programma en ze doet nu opnieuw mee aan Expeditie Robinson, maar dit keer de All Stars-editie. Edith Bosch is een van de BN’ers die weer meedoet aan het survivalprogramma, maar hoe schat ze haar kansen dit keer in? 

Opnieuw meedoen

Opnieuw meedoen aan Expeditie Robinson? Daar hoefde Edith vlak na haar winst in 2013 niks van te weten. “Toen ik Expeditie Robinson won werd er al gepraat over dat er een keer een All Stars-versie zou komen. Ik dacht toen: ‘Als dat nu komt, doe ik echt niet mee’,” lacht Edith als we met haar bellen.

Toch veranderde Edith van gedachten toen ze vorig jaar werd gepolst om mee te doen aan de All Starsversie van Expeditie Robinson. “Ik heb samen met een aantal anderen een coachingbureau. Onze basis is om met mensen te werken; mensen aan te moedigen in hun angst te stappen en naar zichzelf te kijken. Ik word best vaak gevraagd voor televisieprogramma’s, maar ik zeg tegen bijna alles ‘nee’. Een programma moet echt in één lijn liggen met het werk dat ik nu doe. Als ik aan Adam Zkt. Eva mee zou doen, zou dat echt een imagoschade zijn voor mij.” Gelukkig sluit Expeditie Robinson wel goed aan bij Ediths werk. “Teamdynamieken, bondjes en onzekerheden zijn daar orde van de dag. Bij jezelf blijven en autonoom proberen te blijven is onderdeel van het programma. Dus het lag zeker in één lijn met mijn werk”, verklaart Edith. 

Inmiddels is het negen jaar geleden dat Edith voor het eerst meedeed aan Expeditie Robinson. Als persoon is ze in de tussentijd enorm veranderd en ook dat was voor Edith een reden om opnieuw mee te doen aan het survivalprogramma. “Toen ik voor het eerst meedeed, was ik net gestopt met topsport en was ik een heel individuele topsporter. Nu sta ik heel anders in de wedstrijd, omdat ik dat hele topsporter af ben. Ik vind het nu veel leuker om in teams te werken. Ik was altijd een individuele topsporter en was nu wel nieuwsgierig naar hoe ik het in Expeditie Robinson in een team zou doen.”

Geluk 

De All Stars-editie van Expeditie Robinson winnen, moet voor veel kandidaat een droom zijn. Toch was Edith daar tijdens haar deelname niet zoveel mee bezig. “Ik heb dit keer bewust voor de ervaring van Expeditie Robinson gekozen”, deelt ze. “Bewust kiezen voor de ervaring betekent nog steeds dat ik voor de winst ga, maar het was niet mijn main focus. Negen jaar geleden was dat wel zo. Toen dacht ik continu: ‘Ik moet winnen’,” verklaart de voormalig judoka. 

En hoe goed je ook bent in de proeven, soms hangt het winnen van een proef simpelweg ook van geluk af. “Als je in een team zit met mensen die je niet mogen, of als de proef je gewoon niet ligt, heb je geen prettige wedstrijd. En soms ligt een proef je wel weer en win je. Je moet de mensen om je heen wel aan je zijde hebben. En soms heb je ook gewoon geluk nodig”, aldus Edith. 

Rustiger

Negen jaar geleden was Edith net gestopt met topsporten en was ze naar eigen zeggen minder ontspannen op het eiland. “Ik was dit keer echt veel relaxter. Toen ik was gestopt met stopsporten wilde ik de wereld nog laten zien dat ik perfect was. Ik ben nu heel anders dan negen jaar geleden en ben vrij oké met mezelf. Nu was ik veel minder met mijn onzekerheden en angsten bezig.”

“Ik heb een moment op het eiland gehad dat ik ging menstrueren. Negen jaar geleden was dat echt mijn grootste nachtmerrie geweest. Het was natuurlijk nog steeds niet heel relaxed, maar nu ging ik er rustig mee om. Ook naar de wc gaan of je omkleden was niet meer iets waar ik me druk om maakte.” 

Buiten comfortzone

Toch was Edith echt niet tijdens elk moment van haar deelname helemaal zen. “Ik heb een keer heel erg gehuild – ik kan helaas niet zeggen waarom, maar dat zul je vast nog wel zien. En ik heb ook dingen gedaan waar ik eigenlijk niet oké mee was of heel bang voor was. Ik ben echt wel out of my comfort geweest.”

“En die regen; dat was echt zo k*t. Ik heb zelfs een keer gezegd: ‘Jongens, als dit nog twee of drie dagen zo doorgaat, mag je mij eruit stemmen. Dit vind ik helemaal niks.’ Want we zaten echt alleen maar ellendig te wachten tot het stopte met regenen; het ging maar door. En het was echt niet zo’n regenbuitje à la Nederland, maar het was echt keiharde regen. Alsof je de hele tijd onder een douche staat!” 

Onderschat 

Ook geeft Edith toe dat ze opnieuw meedoen aan het programma toch wel een beetje had onderschat. “Van mijn eerste deelname had ik alleen de leuke dingen onthouden. En bleef ik terugdenken aan de magie van de eerste expeditie. Maar er was nu niet zoveel magie. Dat viel me erg tegen. Het was zo anders dan mijn eerste expeditie. Dit keer was ik natuurlijk ook in een ander land, in een andere omgeving met andere mensen. De magie was er gewoon af; wat ook vrij logisch was, want het was niet meer de eerste keer. Dat had ik wel onderschat. Ik had verwacht dat het weer helemaal fantastisch zou zijn”, lacht Edith. 

“Ik had het heel romantisch onthouden. Ik had de eerste keer gewonnen en dan vergeet je dat er ook een andere kant aan je deelname zat en onthoud je alleen de leuke dingen. Nu was het echt: Hello, earth to Edith!”, lacht Edith. 

Terugblik expeditie

Toch mocht het ontbreken van de magie de pret niet drukken en blikt Edith met veel plezier terug op haar expeditie. “Ik kijk met een goed gevoel terug”, deelt ze. “Ik heb veel mooie inzichten gekregen. Tijdens mijn eerste expeditie was ik veel meer bezig met mezelf: ‘Ik moest winnen. Ik moest de individuele proeven winnen.’ En nu was er een proces geweest van: ‘Kunnen WIJ winnen?’ Ik vond proeven met teams dit keer echt heel leuk.”

Beeld: RTL (Shotsbysud)

Laatste nieuws

Zie ook