Heb je slaapproblemen? Deze 4 tips helpen!

Lees en leer.

Lees ook

Niet in slaap kunnen vallen, piekeren, veel gedachtes, veel te vroeg wakker worden of juist midden in de nacht en dan niet meer in slaap kunnen vallen. Herkenbaar? Veel Nederlanders hebben slaapproblemen en worden niet uitgerust wakker in de ochtend. Het drinken van koffie of het eten van suikerhoudende voedingsmiddelen houdt hen op de been. Slaapproblemen laten jou zien dat er iets is waar je naar mag kijken, en dan met name naar hoe je overdag leeft. Deze 4 tips bieden ondersteuning.

Hallo lichaam

We hebben het allemaal druk en zijn de hele dag in de weer. We moeten van alles van onszelf en ons lichaam heeft maar te volgen. Veel mensen hebben last van een overvloed aan gedachtes, die soms niet te stoppen lijkt. En in al die hectiek, vergeten we dat we een lichaam hebben. Ons hoofd draait overuren, maar hoe gaat het met ons lichaam? Het is belangrijk om in contact te zijn met je lichaam en dit kan al simpelweg door naar de wc te gaan als je moet. Of als je moe bent onder je dekbed te kruipen. Of als je heel gehaast bent, even te stoppen en wat langzamer te lopen.

Even stoppen

Over stoppen gesproken: het is belangrijk om in je dag een aantal stopmomenten in te bouwen, bijvoorbeeld als je in de ochtend wakker wordt. Spring niet meteen uit bed, maar blijf nog even liggen op je zachte hoeslaken. Hoe voel je je? Vaak springen we onze dag in en blijven we vervolgens rennen. Rem af en toe even af en observeer je gedachtes, je ademhaling en voel even je lichaam. Het helpt ook om tussen twee activiteiten in even een korte pauze te nemen.

Wat doe jij voordat je gaat slapen?

De uren voordat je gaat slapen, hebben invloed op de kwaliteit van je slaap. Wat doe jij de uren voordat je gaat slapen? Neem deze uren eens kritisch onder de loep. Netflix kijken totdat je in slaap valt, heeft een impact op hoe je de volgende ochtend wakker wordt. Meestal kijken we een serie omdat we afleiding zoeken en er even niet willen zijn, waardoor we niet hoeven te voelen hoe het werkelijk met ons gaat. De uren voordat je gaat slapen, zijn bedoeld om de dag af te bouwen. Dit betekent niet dat je de hele avond stil op de bank moet zitten, maar kijk of wat je doet rust en verstilling brengt in je hoofd en lichaam, of niet.

Aanwezig zijn

Veel van onze energie gaat op aan gedachtes, drama’s, emoties en verhalen die we onszelf vertellen. Of doordat onze aandacht continu naar andere mensen gaat. We zitten vaak in het verleden of de toekomst, en dit is vermoeiend voor het lichaam. Doordat we zelden echt aanwezig zijn, liggen we ’s avonds in bed te malen over wat er die dag allemaal gebeurd is of wat er anders had moeten gebeuren. Oefen om wat meer aanwezig te zijn bij dat wat je doet en kijk wanneer je afdwaalt en in je hoofd gaat zitten. In het begin zal je zien hoe vaak je er niet bent. Des te meer je er bent, des te beter je slaapt. Je hoeft dan niet meer te piekeren en de dag door te nemen als je in bed ligt, omdat je er zelf bij was.

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Dit zeggen je nagels over je gezondheid

Dit zeggen je nagels over je gezondheid

In sommige gevallen is het zelfs raadzaam om naar de dokter te gaan.
menstruatie

7 Mogelijke redenen waarom je menstruatie te laat is

7 redenen waarom je menstruatie te laat is. Het is zenuwslopend als je ongesteldheid te laat is. Geen paniek: het duidt niet altijd op een zwangerscha