Bewaar je avocado’s op deze manier om ze zo lang mogelijk goed te houden

Easy does it!

Lees ook

Iedereen die graag avocado’s eet kan erover meepraten: avocado’s zijn maar wispelturige vruchten. Het ene moment lijkt het alsof het nog dagen duurt voor ze rijp zijn en het andere moment zijn ze alweer overrijp. Gelukkig zijn er een aantal bewaartrucjes om te voorkomen dat je avocado uit het niets overrijp is. Komen ze: 

Onrijpe avocado bewaren

Als je een avocado hebt bemachtigd die nog niet rijp is, kun je ‘m het best in een schaal op het aanrecht bewaren zónder ander fruit. Een onrijpe avocado heeft vaak zo’n vier tot vijf dagen nodig om eetbaar te worden. Maar aangezien avocado’s nogal wispelturig zijn, is het belangrijk om elke dag te checken of ze al rijp zijn. Dit doe je door te voelen of je avocado al zacht is. Ook kun je het zien aan de schil. Als de schil donkergroen tot zwart is met een hobbelige textuur is de avocado eetbaar.

Rijpe avocado bewaren

Als je avocado (bijna) rijp is, kun je ‘m het best in de koelkast bewaren. Dan blijft je avocado nog een paar dagen goed – afhankelijk van hoe rijp de avocado is. Als je de avocado in de koelkast bewaart, kun je ‘m het beste in een luchtdicht bakje bewaren. Als je avocado in de koelkast naast ander fruit als bananen en appels licht kan het ethyleengas van dit fruit het rijpingsproces versnellen. Dus pas op. 

Een halve avocado bewaren

Als je een avocado al doormidden hebt gesneden of fijn hebt geprakt, kun je dit het beste in de koelkast bewaren. Doe de avocado(smash) in een bakje en bedek de avocado met vershoudfolie. Let op: zorg dat de vershoudfolie tegen de avocado aanzit. Zo komt er geen zuurstof bij je avocado(smash) en voorkom je dat de boel bruin wordt. 

Een andere manier om een halve avocado te bewaren is om de platte kant (met pit) in een luchtdichtbakje te leggen, en er vervolgens wat water bij te schenken. Doe de deksel erop en stop het bakje in de koelkast. Het water houdt de vrucht vers, zonder het rijpingsproces te versnellen. Er zitten mogelijk nog een paar bruine randjes aan de avocado, maar die snijd je makkelijk van de vrucht af. 

Last but not least: snijd een rode ui in grote stukken en stop deze in een diep plastic bakje. Leg vervolgens de halve avocado (met pit) op de gesneden uien. Doe dan de deksel erop en stop ‘m in de koelkast. Et voilà! Zo is de avocado de volgende dag ook nog groen. Hoe dit komt? De ui stoot zwavelgassen uit die het proces tegengaan wat ervoor zorgt dat de avocado’s bruin worden.

Leg je avocado in de vriezer

Wist je dat je rijpe avocado’s ook in de vriezer kunt bewaren? En ook daar zijn verschillende manieren voor. Let wel op: als je je avocado in de vriezer bewaart, kan de textuur wat veranderen. 

Als je een halve avocado wilt invriezen, haal je de pit en de schil eraf. Smeer de vrucht vervolgens in met citroen- of limoensap en wikkel de vrucht in vershoudfolie. Doe dit vervolgens in een luchtdichte zak en leg in de vriezer. 

Wil je de avocado gebruiken voor smoothies of dressing? Dan kun je de avocado beter eerst pureren. Doe de avocado – zonder pit en schil – in de blender met wat citroen- of limoensap en laat de blender draaien tot er een egale massa is ontstaan. Doe de puree in een luchtdicht bakje en bewaar in de vriezer. Je kunt de avocado een paar maanden bewaren. Ideaal! 

Bron: Real Simple | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook