9 redenen waarom zwemmen zo goed voor je is

Zwempak aan en gaan!

Lees ook

Dat zwemmen een goede work-out is, wisten we al. Maar wist je dat een duik nemen nog een aantal extra fijne voordelen heeft? We hebben een aantal van die voordelen voor je op een rijtje gezet. 

1. Het werkt rustgevend

Zodra je onder water bent is al het geluid om je heen verdwenen en dat werkt ontspannend. Bovendien is zwemmen erg herhalend: net als bij yoga doe je steeds dezelfde bewegingen en dat werkt rustgevend. En ook het feit dat je geen telefoon mee kan nemen tijdens het zwemmen, zorgt ervoor dat je geest volledig tot rust komt. 

2. Zwemmen heeft weinig impact op je gewrichten

Als je zwemt gebruik je al je spieren, maar doordat je in het water beweegt, heeft deze sport weinig impact op je gewrichten. Zwemmen is een supergoede work-out voor je spieren en je conditie maar niet zo blessuregevoelig als bijvoorbeeld hardlopen.

3. Goed voor je spieren

We hadden het er net al over dat je al je spieren gebruikt tijdens het zwemmen. En dit betekent dat je tijdens het zwemmen je hele lichaam traint. “Iemand die hard in het zwembad aan de slag gaat, zou per definitie in zijn armen, bovenlichaam en bovenbenen meer spieren kunnen verwachten”, deelt zweminstructeur Emily Morrissey met Women’s Health. 

4. Minder inspanning, meer resultaat

“Hardlopen of fietsen zal meestal meer calorieën verbranden dan zwemmen, maar zwemmen houdt je hartslag omhoog zonder je lichaam te belasten”, legt Emily uit. Een goede vervangende sportactiviteit dus voor mensen die aan het herstellen zijn van een lichte blessure. 

5. Goed voor je nachtrust

Uit verschillende studies blijkt dat zwemmen hét recept is voor een betere nachtrust. In de onderzoeksresultaten waren te zien dat wanneer je regelmatige lichaamsbeweging en goede slaaphygiëne omarmt, je de slaapkwaliteit, humeur en kwaliteit van het leven kunt verbeteren. Ideaal!

6. Geschikt voor als je zwanger bent

Zwemmen is een van de veiligste activiteiten voor zwangere vrouwen. Ideaal dus als je wel wilt bewegen, maar hardlopen er voor jou niet meer inzit. Let wel op: niet elke vrouw ervaart op dezelfde manier een zwangerschap. Vraag altijd je huisarts om advies, voordat je van plan bent om met een nieuwe (zwem)training te starten.

7. Bevordert mobiliteit

We beschouwen bewegen als vanzelfsprekend, maar toch kunnen we (vaak op latere leeftijd) last krijgen van letsel of een verminderde mobiliteit. Zwemmen kan hiervoor een rots in de branding zijn. “Door het verminderen van het lichaamsgewicht en de stress die het op je gewrichten zet, kan zwemmen de mogelijkheid bieden om te bewegen op een manier die je niet op het land kunt hebben als gevolg van de ondersteuning door het water”, deelt Emily Morrissey met Women’s Health. Je kunt dus cardio- en spierkracht opbouwen zonder extra stress of impact op bestaande problemen toe te voegen, aangezien het grootste deel van je lichaam constant wordt gebruikt in het zwembad.

8. Variaties

Er zijn veel verschillende manieren waarop je kunt zwemmen. Dit maakt het een zeer diverse workout, waarbij je gemakkelijk verschillende spieren kunt trainen.

9. Intelligentie

Een Universiteit in Australië, het Griffith Institute for Educational Research, bestudeerde 7000 kinderen onder de vijf jaar om te zien of er een verband is tussen zwemmen en het intelligentieniveau. Uit het onderzoek bleek dat kinderen die op jonge leeftijden leerden zwemmen, bepaalde vaardigheden beter beheersen. Met name motorische vaardigheden, talen en wiskunde konden door kinderen die zwommen beter beheerst worden dan kinderen die dit niet deden. 

Bron: Womens Health, Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook