Good to know: zo lang tuinieren staat gelijk aan een uur fitness

Naar de sportschool, of bezig in de achtertuin?

Lees ook

Natuurlijk vinden we het heerlijk om lekker actief bezig te zijn. Maar altijd maar in de sportschool staan kan gaan vervelen. En helemaal nu het zonnetje zich steeds vaker laat zien, zijn we graag buiten bezig. Maar naast een goede wandeling of bootcamp, kun je ook met tuinieren je energie kwijt. En als je je nu afvraagt hoe lang je in de tuin bezig moet zijn om een uur fitnessen te evenaren: wij leggen het je uit.

Calorieën verbranden in de achtertuin

Hoeveel calorieën je verbrandt, hangt natuurlijk af van hoe intensief je bezig bent. Een beetje schoffelen in de perkjes kost immers minder energie dan het slepen met nieuwe tuintegels of het verplaatsen van grote terracottapotten. Datzelfde geldt voor de sportschool. Wanneer je op je dooie gemak een half uurtje op een loopband staat, verbrand je minder calorieën dan met een half uur flink losgaan op de crosstrainer.

MET-waarden

Hoeveel energie je ongeveer met een taak verbrandt, kun je uitdrukken in de zogenaamde MET-waarde, schrijft Libelle. MET staat hier voor Metabolic Equivalent of Task. Dat betekent zoveel als het aantal calorieën dat je verbrandt per kilo lichaamsgewicht per uur. Voor veel activiteiten heeft de Gezondheidsraad vastgesteld hoe hoog de MET-waarde per uur is. MET-waarden onder de 3 zijn rustige activiteiten, tussen de 3 en 5,9 ben je matig intensief bezig, en met waarden boven de 6 ben je wel echt zwaar in de weer.

Tuinieren

Zo ligt de MET-waarde van een uur bezig zijn in de tuin rond de 3,8. Als voorbeeld: een volwassene van 80 kilo verbrandt met een uur tuinieren dan 1 (uur) x 3,8 (MET-waarde) x 80 (lichaamsgewicht) = 304 calorieën. Ter vergelijking: de MET-waarde van een uurtje fitnessen ligt op 5,5. Dat betekent dat je daarmee 1 (uur) x 5,5 (MET-waarde) x 80 (lichaamsgewicht) = 440 calorieën verbrandt.

Om met het tuinieren net zoveel calorieën te verbranden als met het sporten, zou je dus ongeveer 1,44 keer zo lang bezig moeten zijn. En dat betekent dus anderhalf uur lang wroeten in de tuin. Kortom: als je de volgende keer moet kiezen tussen een uurtje sporten, of een middag lang de tuin opleuken, dan weet je nu wat er beter werkt.

Bron: Tips & Weetjes, Libelle | Beeld: Pexels, Karolina Grabowska

Laatste nieuws

Zie ook