Wat is hielspoor en hoe kom je ervan af?

Zo kom je ervan af.

Lees ook

Het is niet bepaald een sexy onderwerp, maar vroeg of laat krijgt iedereen er waarschijnlijk eens mee te maken: hielspoor. Het is een scherpe, felle pijn die je onder je hiel voelt als je loopt of staat. Het is meestal ongevaarlijk, maar prettig is iets anders. Dus hoe kom je er eigenlijk vanaf? 

Voetzoolpees

Hielpijn of hielspoor ontstaat door een constante overbelasting van de voetzoolpees. De voetzoolpees is de pees die je voorvoet met je hiel verbindt en die als schokdemper werkt. Wanneer je veel hardloopt, overgewicht hebt of de voetpees op een andere manier overbelast, kan er te veel spanning op de pees komen te staan. Hierdoor kan deze gaan irriteren of ontsteken. Geneest deze irritatie of ontsteking niet naar behoren, dan bestaat de kans dat de pees (gedeeltelijk) gaat verkalken; dit wordt hielspoor genoemd.

Hielspoorpijn of niet?

Maar hoe weet je nu precies of je last hebt van hielspoor of niet? Als je een felle, scherpe pijn voelt onder je hiel wanneer je erop staat of loopt dan is de kans groot dat je last hebt van hielspoor. Vaak komt de pijn ‘s ochtends bij het opstaan opzetten. Ook kan de pijn zich aandienen wanneer je een lange tijd hebt stilgezeten en daarna weer gaat staan. Zodra je weer plaatsneemt op je stoel of in bed, dan trekt de pijn langzaam weer weg.

Ontlasten

Duidelijk dus, maar wat kun je eraan doen? Is je pees inderdaad ontstoken, dan is het van belang om je pees zo veel mogelijk te ontlasten. Dit betekent geen lange afstanden lopen en vooral het springen en hardlopen achterwege laten. Natuurlijk hoef je niet de hele tijd stil te zitten; bewegen is juist goed. Stop alleen wel als je de pijn voelt opkomen. Bouw de intensiteit van de trainingen en wandelingen vervolgens langzaam op. Ga je sporten? Zorg er dan voor dat je een warming up hebt gedaan om te spieren op te warmen en op te rekken.

Medische hulp

Blijft de pijn bestaan? Dan kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de huisarts. Het is echter niet nodig hier te snel mee te zijn; hielspoor gaat meestal binnen één tot vier maanden vanzelf weer over. Binnen een jaar is het overgrote deel genezen van alle pijn.

Bron: Tips en Weetjes, Libelle | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook