‘Laatste coronamaatregelen vanaf 23 maart opgeheven’

Fingers crossed!

Lees ook

Het lijkt erop dat we binnenkort geen mondkapjes meer hoeven te dragen in het openbaar vervoer en dat ook het 1G-testbeleid tijdens grootschalige evenementen komt te vervallen. Naar verluidt wil het kabinet namelijk per woensdag 23 maart de laatste coronaregels afschaffen. 

Versoepelingen

Twee jaar lang hebben we van de ene lockdown naar de andere geleefd. De winkels waren dicht, net als de sportscholen, de restaurants, de cafés en de concertzalen. Verjaardagen en feestdagen vierden we slechts met een handjevol mensen en de weekenden brachten we vooral thuis op de bank door. We gingen niet meer elke dag naar kantoor, maar verhuisden onze computers, beeldschermen, toetsenborden en bureaustoelen naar onze woonkamers.

Vorige maand kwam daar ineens een einde aan en kwamen de meeste coronamaatregelen per 25 februari te vervallen. Zo hoeven we sindsdien niet meer uitsluitend thuis te werken, kunnen we weer uitgebreid verjaardagen vieren en gaan stappen tot de zon opkomt.

Beperkte regels

De enige coronamaatregelen die nog bleven gelden waren een mondkapje dragen in het openbaar vervoer, een 1G-testbeleid bij grootschalige evenementen binnen en de basisregels zoals geen handen schudden. Volgende week dinsdag, op 15 maart, is er weer een weegmoment en gaat het kabinet kijken of we deze regels wellicht ook kunnen afschaffen. Naar verluidt zouden per 23 maart alleen nog maar de basisregels gelden, zoals handen wassen en niezen in je elleboog. Hierdoor hoef je in het openbaar vervoer (behalve in het vliegtuig) dus geen mondkapje op en is testen bij grote evenementen niet meer noodzakelijk.

Advies OMT

Daarnaast hoeven gevaccineerde reizigers die naar Nederland komen ook geen PCR-test meer te doen. Ook vervalt het advies om nog voor de helft thuis te werken. Het OMT komt vandaag nog bijeen om de af te schaffen maatregelen te bespreken. Zij komen dan nog met een advies. Volgende week dinsdag horen we dus definitief wat er gaat gebeuren, al zal dat niet tijdens een persconferentie zijn. Minister Kuipers geeft na het beraad slechts een korte toelichting.

Bron: NOS, Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook