Oei: is het waar dat groene plekken op je aardappels giftig zijn?

Good to know!

Lees ook

Eindeloos aardappels eten? In Nederland kunnen we er met z’n allen wat van. Maar aardappels met groene plekken, die kun je maar beter mijden, toch? Volgens sommige foodies zouden die plekken zelfs giftig zijn! Dit is wat je erover moet weten.

Groene plekken op aardappels

Heb je altijd last van groene plekken op je aardappels? Dan komt dat waarschijnlijk doordat je de aardappels in het zonlicht bewaart. Een open voorraadkast in een zonnig hoekje van de keuken kan er goed uitzien, maar is niet het beste voor de ingrediënten die je daar bewaart. Zo zorgt zonlicht op aardappels ervoor dat er fotosynthese in gang wordt gezet in de aardappel, schrijft Libelle. Voor dat proces is een stofje nodig met de naam ‘chlorofyl’. Hoewel fotosynthese in de meeste planten heel nuttig is aangezien dit proces voor zuurstof in de lucht zorgt, wil je dat liever niet in je aardappels hebben, natuurlijk.

Gezondheid

Maar is het ook echt een risico voor je gezondheid? Dat zit zo: door de chlorofyl neemt ook de hoeveelheid solanine in de aardappel toe. Dit zorgt voor een bittere smaak en kan in grote hoeveelheden zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen. Te veel solanine kan namelijk de oorzaak zijn van misselijkheid, diarree, of hoofdpijn. En dat is niet best! Maar we kunnen je geruststellen, want voordat daar sprake van is, moet je wel echt héél veel van het stofje binnenkrijgen. Dit stofje is namelijk alleen giftig in echt grote hoeveelheden. En dat betekent dus een gigantische hoeveelheid groene aardappels eten. En tja, van te veel eten word je ook al gauw misselijk, dus dan heb je ook een heel ander probleem.

De oplossing

Mocht je nu een zak aardappels in je vensterbank hebben liggen met een hoop groene plekken erop, dan hoef je deze niet direct weg te gooien. Kleine plekjes van de aardappels kun je namelijk gewoon wegsnijden. En dat betekent dat die lekkere aardappel-ovenschotel, puree of simpel avondmaal met aardappels, vlees en groenten gewoon door kan gaan. En anders kan een tripje naar de lokale supermarkt ook geen kwaad, toch? Kun je die extra stappen ook weer meenemen op je fitnesstracker.

Bron: Libelle, Tips & Weetjes | Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook