Een professor tipt: 5 dingen die je kunt doen om langer te leven

Langer leven zou mogelijk zijn met deze 'big 5'

Lees ook

Een lang en gelukkig leven, we dromen er allemaal van. Volgens professor Sanjiv Chopra van Harvard Medical School is een langer leven absoluut mogelijk. En dat met slechts vijf dingen: zijn big 5.

De big 5

De professor schreef het gelijknamige boek over de vijf gewoontes die flink wat levensverlengende voordelen met zich mee zouden dragen. Dokter Chopra is ervan overtuigd dat iedereen die de volgende vijf dingen in zijn leven toepast, een flinke boost geeft aan zijn of haar gezondheid, en daarmee misschien zelfs zijn of haar leven kan verlengen. Ben je nu ook zo benieuwd geworden? Hier komen ze:

1. Drink koffie
Volgens dokter Chopra is koffie een echt wondermiddel. Hij verwijst hierbij naar alle onderzoeken die de gezondheidsvoordelen van koffie hebben bewezen. Zo is er ooit bewezen dat er een link is tussen koffie en het verminderen van het risico op diabetes type 2, maar ook bijvoorbeeld het risico op Parkinson en leverkanker.

2. Beweeg
Dit puntje zal je vast niet verbazen, maar genoeg sporten zou volgens dokter Chopra ook je leven kunnen verlengen. In zijn boek verwijst hij naar een onderzoek waaruit is gekomen dat 150 minuten snelwandelen per week gelinkt is aan een langer leven van maar liefst 3,5 tot 4,5 jaar. Volgens de professor maakt het niet uit welke sport je doet, als je maar iets doet.

3. Zorg voor genoeg vitamine D
Volgens dokter Chopra staat het gebrek aan vitamine D in verband met veel medische klachten, zoals MS, hart- en vaatziekten maar ook diabetes type 2. 

4. Eet (ongezouten) noten
Volgens dokter Chopra kan het eten van een handjevol ongezouten, ongebrande noten het risico op alvleesklierkanker, hart- en vaatziektes, beroertes en een vroege dood aanzienlijk verlagen. Dit alles zou komen omdat er in noten veel eiwitten, omega-3 vetzuren, antioxidanten, vitamines B en E en nog veel meer essentiële mineralen, zoals selenium en magnesium, zitten.

5. Mediteer
Stress is waanzinnig slecht voor je gezondheid. Volgens dokter Chopra kun je stress aanzienlijk verlagen door dagelijks te mediteren. Dit heeft een positief effect op de gezondheid op de langere termijn.

Bron: Health, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook