De mannenpil: dit moet je erover weten

Onderzoekers zijn een stap dichterbij het ontwikkelen van een mannenpil gekomen.

Het was vorige week groot nieuws: onderzoekers zijn weer een stap dichterbij het ontwikkelen van een mannenpil gekomen om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. De pil zou zelfs al over vijf jaar in de winkels kunnen liggen. Maar als het straks echt zover is, wat betekent dat dan?

Mannenpil

De pil slikken of andere anticonceptie gebruiken om niet ongewenst zwanger te raken, ligt nu bijna altijd in de handen van de vrouw. Zij hebben de keuze uit de pil, een spiraal, een staafje en nog meer. Een man kan alleen voor een condoom kiezen. Dat die grote verantwoordelijkheid nu vooral bij vrouwen ligt, vinden zowel mannen als vrouwen niet altijd fijn. Er wordt daarom al jarenlang gepraat over een mannenpil en het moment dat dat daadwerkelijk een optie is, komt nu steeds dichterbij.

Eerdere pogingen om een mannenpil te ontwikkelen mislukten steeds omdat er teveel (gevaarlijke) bijwerkingen waren. Denk aan gewichtstoename, depressie en een verhoogd cholesterol. Maar daar is nu verandering in gekomen. Deze nieuwe pil is niet hormonaal en zorgt ervoor dat de werking van vitamine A, wat nodig is om zaadcellen te produceren, in het mannelijke lichaam wordt verminderd.

Testen

De mannenpil is nu alleen nog getest op muizen, maar dat was een succes. De kans op zwangerschap werd met 99% verminderd en er waren geen bijwerkingen. Vier tot zes weken na het stoppen met de pil konden de dieren zich weer voortplanten. Nu is het zaak om de pil de komende jaren op mensen te gaan testen. Als dat allemaal goed gaat, en die hoop is er, ligt de pil over een aantal jaar al in de schappen. De testen zouden dit jaar al van start gaan.

Veranderingen

Als de man de pil gaat slikken in plaats van de vrouw, brengt dat natuurlijk ook flink wat veranderingen met zich mee. Op dit moment ligt de verantwoordelijkheid om niet ongewenst zwanger te raken voornamelijk bij vrouwen, die een breed scala aan anticonceptie hebben. Als deze verantwoordelijkheid straks bij de man ligt, wordt je vertrouwen misschien wel op de proef gesteld. Je moet er immers van uitgaan dat je partner de pil slikt en dat kan even wennen zijn. Je kunt er echter ook voor kiezen om beiden de pil te slikken, als extra bescherming als één iemand het vergeet.

Bron: JFK, Scientias | Beeld: iStock

Laatste nieuws