Zo vaak moet je op z’n minst je oorbellen schoonmaken

Oops...

Lees ook

Ear party! Heb jij meerdere gaatjes die je iedere dag weer volhangt met de mooiste oorbellen? Of heb je één gaatje en verwissel je je sieraden eigenlijk nooit? Tja eerlijk is eerlijk, het is wel lekker makkelijk! Alleen is de kans ook groot dat je daardoor je oorbellen vergeet schoon te maken en de gevolgen daarvan zijn niet fraai.

Hoe vaak schoonmaken?

Vraag iemand wanneer zij haar oorbellen voor het laatst heeft schoongemaakt en een groot deel zal niet precies weten wanneer dat was. Behoor jij tot die groep mensen? Dan is het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Oorbellen moeten namelijk op z’n minst een keer per week schoongemaakt worden, zo weet chirurg en piercer Dr. K. Roxanne Grawe. Dit is waarschijnlijk een stuk vaker dan je daadwerkelijk doet. Oeps!

Nieuwe gaatjes

Als je net nieuwe gaatjes hebt laten schieten ben je vaak alert op het goed schoonmaken van de oorbel en het gaatje. Sterker nog, het wordt aangeraden om je oor dan twee keer per dag te verzorgen. De kans op infecties en ontstekingen is bij nieuwe gaatjes groter dan bij gaatjes die je al jaren hebt. Toch is het ook van belang om die ook regelmatig schoon te maken om problemen te voorkomen.

Vervellen

Je denkt er misschien niet direct aan, maar het vervellen van je huid gebeurt ook op de plek van je piercing. Laat dit nou net de reden zijn dat je een vervelende ontsteking kan oplopen. “Hoewel het niet heel waarschijnlijk is dat je medische problemen zult ervaren als je oorbellen lang inlaat, is het wel belangrijk dat je ze schoonmaakt”, vertelt Dr. Grawe aan Well and Good. “Je huid vervelt en dit geldt ook voor de huid waarin de piercing zit. Als je oorbellen altijd in je oor zitten, kunnen dode huidcellen op je huid en rondom de oorbel blijven plakken.”

Geur

Zoals Grawe al zei is de kans behoorlijk klein dat je medische problemen zult ervaren als je je oorbellen te lang in laat zitten. Desalniettemin kan het wel andere gevolgen hebben: je oren kunnen namelijk behoorlijk gaan stinken. Je oren zijn een warme omgeving waar bacteriën perfect kunnen gedijen. Dode huidcellen die niet verwijderd worden, kunnen daardoor een vieze kazige geur achterlaten. Naast de geur kun je ook een fikse ontsteking krijgen aan je oorlel. Het schoonmaken van oorbellen kan dus tegen een hoop narigheden voorkomen.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook