Bewezen: een strandvakantie is super gezond

Pak je koffers!

Lees ook

We weten al lang dat we van een strandvakantie dolgelukkig worden, maar wist je dat er zelfs een wetenschappelijke reden is waarom je per direct een tripje naar de Bahama’s moet boeken? 

Mental health

Grote kans dat je helemaal opbloeit als je op vakantie gaat en een, twee of drie weken heerlijk kunt ontspannen in het zonnetje. Dat het goed is voor je humeur en stress-level, moge duidelijk zijn. Maar het is ook goed voor je mental health. Een studie van Michigan State University onthult dat wonen op een locatie waar je vaak de kleur blauw tegenkomt, zoals water, leidt tot een vermindering van psychische problemen.

Azuurblauwe zee

Voor het onderzoek werd gekeken naar de effecten van de oceaan en naar de gezondheidsrecords van de stad Wellington in Nieuw-Zeeland. Conclusie: wonen bij de zee verbetert de mentale gezondheid. De onderzoekers hielden ook rekening met factoren als leeftijd, sekse en rijkdom. Maar geen van deze bleken zo effectief als een azuurblauwe zee. De reden? Volgens Amber Pearson, een van de co-auteurs van het onderzoek, vermindert het helderblauwe water zintuiglijke prikkels en bevordert het geestelijke ontspanning. En laat dat nou precies het doel zijn van een heerlijk ontspannende strandvakantie.

Island vibe

Hoewel de studie niet de kortetermijneffecten onderzocht, beweren veel reizigers dat de geluiden, geuren en een prachtig uitzicht op de oceaan zorgen voor het ultieme island time gevoel. Ook opvallend: uit de studie blijkt dat een groene omgeving, bijvoorbeeld een park, niet dezelfde gezondheidsvoordelen oplevert als een strand-omgeving.

Zien: De reden waarom je vervelt nadat je verbrand bent >

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook