Deze menstruatiekwaaltjes kunnen wijzen op vruchtbaarheidsproblemen

Vroege signalen om in de gaten te houden.

Lees ook

Misschien ben je nog helemaal niet bezig met je vruchtbaarheid, misschien ook wel. Hoe dan ook kan het nooit kwaad om je bewust te zijn van je lichaam. Zo zijn er bijvoorbeeld menstruatiekwaaltjes die erop kunnen wijzen dat je vruchtbaarheidsproblemen hebt. Geen paniek, je hoeft heus niet voor ieder symptoom een afspraak bij de dokter te maken, maar negeer ze ook niet volledig.

Vruchtbaarheidsproblemen

De maatschappij weet het krijgen van een kind met termen als ‘liefdesbaby’ mooi te brengen, maar een zwangerschap is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van tekenen die mogelijk wijzen op onvruchtbaarheid. Aan Bustle vertelt Dr. Paula C. Brady van Columbia University Fertility Center, wat deze tekenen zijn.

1. Onregelmatig ongesteld worden
Wanneer je niet regelmatig ongesteld wordt, kan dit wijzen op een ovulatieprobleem. “Er zijn meerdere redenen waarom je niet ongesteld wordt en je hoeft niet meteen gealarmeerd te zijn, maar onregelmatig ongesteld worden vermindert wel het aantal kansen per jaar dat een stel zwanger kan worden”, aldus Dr. Brady tegen Bustle.

2. Erg pijnlijke menstruaties
Wanneer je ongesteld bent, is dat eigenlijk bijna nooit een pretje. Je borsten kunnen pijnlijk voelen en je kunt last hebben van je buik. Toch is heftige menstruatiepijn een teken dat erop kan duiden dat je vruchtbaarheidsproblemen hebt. “Het is verstandig om bij je gynaecoloog langs te gaan als je erg pijnlijke menstruaties hebt”, raadt Dr. Brady aan.

3. Een menstruatie missen
Het kan dat je een keer een maand niet ongesteld wordt, maar wanneer je meerdere keren per jaar helemaal niet ongesteld wordt terwijl je dat wel moet worden, is dit geen goed teken, al kan het meerdere redenen hebben. Volgens specialist Dr. Roohi Jeelani van de Bios Fertility Institute kan dit ook een teken zijn dat je te maken hebt met ovariale insufficiëntie. Dit houdt in dat het aantal eicellen dat je hebt zo erg is gedaald dat er niet genoeg eitjes zijn om te ovuleren en daarom kan het dat je lichaam het ongesteld worden overslaat. Het is niet mogelijk om zelf vast te stellen of er inderdaad sprake is van ovariale insufficiëntie, dus raadpleeg altijd een dokter. Mogelijk is er iets anders aan de hand.

4. Een korte menstruatiecyclus
De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar het is niet alarmerend als het een paar dagen hiervan afwijkt. Maar wanneer je menstruatiecyclus korter is dan 21 dagen, kan dit duiden op te korte folliculaire fase. De folliculaire fase is het eerste deel van je cyclus en vindt plaats voor de ovulatie. Als deze fase te kort is, kan de eisprong te vroeg plaatsvinden, zo vertelt Dr. Jeelani.

5. Hevige menstruatiebloedingen
Als je elk uur naar de wc moet om je tampon of maandverband te verwisselen omdat je anders doorlekt, dan kun je wel spreken van hevige menstruatiebloedingen. “Dit kan wijzen op myomen. Dit zijn goedaardige spiertumoren in de baarmoeder die zware bloedingen kunnen veroorzaken en de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, al is dat laatste niet altijd het geval”, vertelt Dr. Brady.

Heb je last van een van de bovenstaande tekenen? Er is geen reden tot directe paniek, want er zijn nog veel meer oorzaken. Maar raadpleeg wel je dokter of gynaecoloog als je er geen goed gevoel bij hebt.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook