Science says: theedrinken is goed voor je brein

Wij schenken nog een kopje in!

Lees ook

Zet de waterkoker maar aan! Theedrinken schijnt namelijk ontzettend goed voor je hersenen te zijn, zo blijkt uit onderzoek. Helemaal geen probleem dus, als koffie niet helemaal jouw cup of tea is. Wij vertellen je meer. 

Onderzoek in Singapore

Er is een studie naar theedrinken uitgevoerd bij de National University of Singapore. De wetenschappers bekeken de neuroimaginggegevens van 36 volwassenen, die allemaal 60 jaar of ouder waren. Aan de hand van die data konden ze de structuur en de functie van hersengebieden van die mensen bekijken. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die ongeveer 25 jaar lang elke week 4 koppen thee drinken, een efficiëntere hersenfunctie hebben. Je hersenen blijven dan namelijk in goede conditie en kunnen je beter beschermen tegen achteruitgang naarmate je ouder wordt.

Een gezonder brein

De wetenschappers bekeken niet alleen de theeconsumptie van de proefpersonen, maar ook factoren die bijdroegen aan hun gezondheid. Hun levensstijl en psychologisch welzijn werden bekeken. Het onderzoek laat zien dat mensen die 25 jaar lang 4 koppen thee per week drinken ook nog eens een gezonder brein hebben. De verschillende hersengebieden van die mensen waren op een handigere manier met elkaar verbonden dan die van mensen die geen thee drinken.

Net als het wegennet

“Onze resultaten bieden het eerste bewijs van een positieve bijdrage van het drinken van thee aan de hersenstructuur. Ook suggereren de resultaten dat het regelmatig drinken van thee een beschermend effect heeft tegen leeftijdsgerelateerde achteruitgang in de hersenen”, aldus Feng Lei (teamleider van het onderzoek). Hij vergelijkt onze hersenen vervolgens met het wegennet. Als er goed onderhouden, grote wegen zijn tussen bepaalde steden, weet je zeker dat je snel en energiek op je bestemming aankomt. Gaten in de weg of een omleiding leiden ertoe dat je er langer over doet. Al met al blijkt dus uit het onderzoek dat theedrinken ervoor zorgt dat je brein langer goed blijft functioneren. Wat slaan alvast wat extra theezakjes in!

Bron: Libelle, Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook