Fitfluencer Lotte van Leeuwen: ‘Er zullen altijd mensen zijn die een oordeel over je hebben’

Ze zijn verbonden door hun passie voor sport.

Suzanne Brummel, Japke Janneke en Lotte van Leeuwen zijn verbonden door hun passie voor sport en hun drive om altijd het beste uit zichzelf te halen. Drie covergirls over kracht, uitdagingen en guilty pleasures.

Lotte van Leeuwen

Fitness influencer en hardloopster Lotte van Leeuwen ( 24 ) stond op haar twintigste aan de tennistop van Nederland. Als een blessure haar dwingt om te stoppen met tennissen, moet ze zichzelf opnieuw uitvinden…

Sport
“Het afgelopen jaar ben ik erg gefocust op het hardlopen. Ik ren elke week minimaal vier keer, zowel korte als lange afstanden.”

Dear body
“Ik streef naar een goede balans, doe alles met mate en ik geniet oprecht van het sporten. Als ik een dipje heb of niet lekker in mijn vel zit, dan grijp ik daar altijd op terug. Dan krijg ik weer rust in mijn hoofd en het geeft een bepaalde ontspanning.”

Garmin girl
“Ik heb een aantal favoriete smartwatches. De Garmin Venu 2S is er daar één van, omdat hij allerlei handige functies bevat voor het hardlopen, maar ook voor andere sporten. En hij heeft een gps, zodat je goed kunt bijhouden wat je aan het doen bent. Binnenkort loop ik een halve marathon in Zuid-Afrika. Dan is het voor mij belangrijk om mijn statistieken nauwkeurig bij te houden, want ik wil daar een bepaalde tijd neerzetten. En hij vertelt me wat ik wil weten: wat is mijn vooruitgang, ben ik voldoende gehydrateerd, hoe zit het met mijn hartslag. Dat moet wel met een goede sportwatch gebeuren. Ik draag deze smartwatch ook casual, omdat hij mijn stappen, slaap en ontspanning bijhoudt. Een andere favoriet is de Venu Sq. Dit is geen ronde klok, maar een vierkante. Zo kan ik variëren. En ze zien er gaaf uit. Oók belangrijk!”

Garmin girl II
“De Lily Classic draag ik ook vaak. Dat is een kleiner model smartwatch van Garmin waarop je alle belangrijke informatie over je gezondheid kunt inzien en monitoren. Hij is vooral ook leuk om te combineren met een casual outfit. Als je nog niet helemaal overtuigd bent of je een smartwatch wilt gaan dragen, dan is de Lily een hele mooie tussenstap. En ze zijn er in verschillende kleuren, dus er past altijd wel iets bij die leuke outfit.”

Connect
“De Garmin Connect vind ik ideaal, want je ziet direct na afloop alle gegevens van je run op een rijtje: je snelheid, hartslag en gelopen afstand. En ook nog eens heel uitgebreid!”

Valkuil
“Dat ik altijd beter wil. Ik ben geneigd om streng voor mezelf te zijn wat betreft het neerzetten van bepaalde prestaties. Nog steeds vind ik het soms moeilijk om de teugels te laten vieren, maar dat had ik al van jongs af aan met tennis. Ik wilde alsmaar beter worden, zo snel mogelijk. Winnen, winnen, winnen. Daarin kon ik hard zijn voor mezelf. Inmiddels ben ik een stuk liever voor mezelf. Maar toegegeven, het is nog steeds een aandachtspuntje. Het fijne van hardlopen is dat ik het op het moment zelf allemaal van me kan laten afglijden en tot rust kan komen. Dan ben ik in het moment zelf en valt dat kritische volledig weg.”

Kritiek
“Er zullen altijd mensen zijn die een oordeel over je hebben, maar daar lig ik niet wakker van. Tijdens mijn tennis carrière ben ik dat wel gewend geraakt. Er hing toch een bepaalde jaloezie. Als ik goed had gepresteerd, kreeg je arrogante blikken toegeworpen of zeiden ouders ineens geen gedag meer tegen me. Het was ieder voor zich. Zelf vond ik het leuk om hard te werken op de tennisbaan, maar ik wilde ook lachen en lol maken. Veel andere tennismeiden hadden dat niet echt, maar ik kon daar oprecht goed mee dealen. Gelukkig valt het reuze mee met de kritiek die ik krijg op social media. Er hangt een goede vibe.”

Tennis vs hardlopen
“Het fijne van hardlopen is dat voor mij de nadruk niet meer ligt op presteren en winnen. Het geeft me vooral een goed gevoel. Het laatste jaar van mijn tenniscarrière had ik veel blessures, doordat ik mezelf fysiek en mentaal uitputte. Met hardlopen heb ik dat totaal niet. Ik zie dat ook meer als een proces. Ik wil er nog wel beter in worden, maar het is vooral ontspannend. Als ik aan het lopen ben, geniet ik van elke kilometer die ik maak en voel ik me vrij.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Lotte van Leeuwen

Onzekerheden
“Niet zozeer lichamelijk. Daarvan zei ik altijd: dit is wie ik ben. Vroeger hoorde ik weleens dat ik te afgetraind of te atletisch was, maar ik heb dat zelf altijd mooi gevonden, dus wat dat betreft is het helemaal oké. Waar ik wel kritisch op ben, is dat ik deze shape aanhoud, of in elk geval in de richting ervan. Zeker nu het ook deels mijn job is geworden. Dat legt wel wat druk op je, maar je moet je ook niet gek laten maken.”

Dromen
“Ik ben een e-book aan het maken, want de voornaamste vraag die ik krijg van mijn volgers, is: hoe begin ik met hardlopen? Ik wil met alle liefde mijn tips, hardloopschema’s en recepten delen. Mijn doel is om dat uit te gaan breiden en mijn eigen merk neer te zetten.”

Voeding
“Ik doe niet aan diëten, maar ik heb wel een bepaalde structuur en een paar rituelen. ’s Ochtends begin ik met een glas water met citroen en een gembershot. Ik ontbijt met een grote bak kwark, havermout en fruit zoals bosbessen, banaan en frambozen. Voor het lekkere doe ik daar flavor drops bij. In de middag eet ik vaak brood met avocado en zalm, of een eitje. Ook top: die kleine bananenpannenkoekjes die je in de supermarkt kunt kopen – een tip van mijn trainer. Als avondeten: groenten, zalm en pasta. Ik ga best vaak uit eten, maar dan neem ik alles met mate. Ik geniet er dus ook zeker van.”

Guilty pleasure
“Gevulde koeken, chocolademousse en Magnums. Ik ben streng voor mezelf in de zin dat ik niet alles eet wat los en vast zit, maar suiker ga ik mezelf niet ontzeggen. Ik ben een zoetekauw en vind het ook gezellig om een drankje te drinken.”

Grootste kracht
“Mijn doorzettingsvermogen. Ik ben bereid om alles te geven en ik wil altijd meer. Social media vereisen veel tijd en energie, daar ben ik 24/7 mee bezig. Soms ben ik moe, maar ik kan dan toch de discipline opbrengen om even lekker te gaan hardlopen. Omdat ik weet dat het het waard is.”

Peptalk
“Uit ervaring weet ik dat het belangrijk is om een bepaald doel voor ogen te houden. Als ik een dipje heb, houd ik mezelf voor: besef hoe extra trots je straks op jezelf mag zijn als je er toch voor gaat. Wat mij ook helpt, is om mezelf niet te vergelijken met anderen, maar het op mijn eigen manier te doen. Blijf gewoon jezelf, iedereen is uniek.”

Happy single
“Sinds een jaar ben ik vrijgezel en daar geniet ik van. Na mijn deelname aan het eerste seizoen van Love Island ben ik teruggegaan naar mijn ex, maar dat eindigde in een heftige break-up. Naast de steun en liefde van familie en vrienden bleek hardlopen het beste medicijn tegen liefdesverdriet. Ik kan het iedereen aanraden.”

Happy in Shape shoot
“Dit is mijn eerste covershoot en behalve dat ik geniet van al het sportieve, vind ik dit artikel ook erg leuk. Dat heeft er altijd ingezeten, met tennis sta je ook in the picture. Ergens is dat toch een bepaalde erkenning.”

Japke Janneke

Japke Janneke ( 31 ) is hardloper, wielrenner en content creator. Ze woont samen met haar vriend Kai in Haarlem en is moeder van baby Len ( 5 maanden ). Japke, die zeven marathons op haar naam heeft staan, is momenteel herstellende van haar zwangerschap en bevalling.

Sport
“Voordat ik in verwachting raakte en fulltime trainde voor marathons, liep ik tussen de 80 en 100 kilometer per week – naast het fietsen. Daar ben ik nog lang niet, maar eind dit jaar of begin volgend jaar wil ik weer een hele marathon lopen.”

Dear body
“Tijdens de zwangerschap ben ik nauwelijks aangekomen en na de bevalling ben ik, wegens meerdere redenen, veel afgevallen. Mijn doel is om goed voor mezelf te zorgen door bewust de tijd te nemen om aan te sterken en in alle rust conditie en kracht op te bouwen. Het zit in me om mezelf te pushen, omdat ik sporten zo leuk vind, maar voor een gezonde balans heeft je lijf ook hersteltijd en rust nodig.”

Garmin girl
“Ik sport al jaren met de smartwatches van Garmin, maar ook voor het fietsen ben ik fan van dit merk en gebruik ik hun producten. Qua smartwatch gebruik ik nu vooral de Venu 2S van Garmin. Dit is echt een lifestyle-horloge dat ook je gezondheid in beeld brengt. Tijdens mijn zwangerschap vond ik het fijn om bijvoorbeeld mijn kwaaltjes te monitoren en bij te houden hoeveel weken ik was. Omdat ik na de bevalling niet hardcore ben gaan sporten, vond ik het leuk om juist wat meer te kijken naar: wat gebeurt er met mijn hartslag, hoe slaap ik, wat is mijn energie-niveau? Het horloge houdt ook je stresslevels bij. Meestal zit ik goed op niveau, aan de lage kant zelfs, maar ik merk dat het, nu ik weer aan het werk ben na mijn verlof, weleens naar boven schiet. Dan probeer ik ’s avonds echt de tijd te nemen om extra te ontspannen.”

Garmin girl II
“Ik ben zowel het fietsen als het hardlopen weer aan het opbouwen. Als hardloper vind ik de Garmin Forerunner 245 ideaal. Deze geeft specifiek aan wat de impact van een training is op je lichaam en hoe lang je daarvan moet herstellen. Daarnaast kun je van alles bijhouden zoals tijd, afstand, tempo, maar je kunt ook eigen trainingen samenstellen met Garmin Coach.”

Lichaam en geest
“Als ik ga hardlopen, kan ik alles opnieuw ordenen in mijn hoofd en daalt er een rust op me neer.”

Runners high
“Heerlijk! Top of the bill is die hele of halve marathon lopen en dan na afloop zo’n medaille om je nek krijgen. Dat geef zoveel adrenaline.”

Weegschaal
“Op zich ben ik daar geen fan van, omdat ik vind dat je gewicht weinig zegt over hoe je je voelt. Het is niet per definitie zo dat je gelukkiger bent als je vijf kilo afvalt, weet ik uit ervaring. Maar voor nu, om aan te komen, gebruik ik de Index Smart Scale van Garmin. Via de app en mijn smartwatch kan ik terugzien hoe mijn gewicht, spiermassa en vetpercentage langzamerhand weer in balans komt. Het geeft echt het totale plaatje weer.”

Connect
“Ik vind Garmin Connect superfijn omdat ik daar al mijn data op één plek kan inzien. Dat geeft me veel positieve motivatie om mijn doelen op passende wijze te bereiken.”

Self love
“Zeker nu ik zwanger ben geweest en een kind op de wereld heb gezet, weet ik hoe bijzonder het vrouwelijke lichaam is. Van daaruit voel ik enorm veel zelfliefde om er goed voor te zorgen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Japke Janneke

Gepuzzel
“Mijn nummer één tip om sporten te combineren met de zorg voor een baby: plan je trainingen, zet het in de agenda en overleg met je partner. De kleine gaat twee dagen per week naar de opvang, voor mij een uitgelezen moment om te sporten. Mijn voordeel is dat ik mijn eigen tijd kan indelen als zelfstandig ondernemer. Voel je er als ouder ook zeker niet schuldig over om tijd voor jezelf te nemen en te gaan sporten, voordat je je kind bij de opvang ophaalt. Als je daar gelukkiger van wordt, voelt je kind dat ook.”

Eetstoornis
“Heb ik op m’n zeventiende en achttiende gehad. Het heeft veel tijd gekost om weer van mezelf te leren houden. Wat voor mij belangrijk was om dat gevoel terug te krijgen, is om te zien hoe mooi het leven is en daar je focus op te leggen. Alles is zoveel mooier als je lief bent voor jezelf. Uiteindelijk moet je de rest van je leven met jezelf door een deur, dan kun je maar beter je eigen beste vriend zijn.”

Onzekerheden
“Mijn lichaam is nog niet zoals ik het graag zou willen zien. Ik hoop dat ik snel op een gezond gewicht zit en het sportieve niveau van voor mijn zwangerschap terug heb. Als dat niet zo is, is dat ook oké. Zolang ik maar van het sporten kan genieten en mijn lichaam gezond en blessurevrij is. Nog altijd vind ik het leuk om mezelf uit te dagen, maar niet meer ten koste van alles.”

Dromen
“Toen corona net begon, zou ik de Major Marathon lopen in Tokio. Die is toen afgelast, maar zodra er een nieuwe datum bekend is, ben ik van de partij. Dat zou dan mijn achtste marathon worden en mijn zesde Major. Op persoonlijk gebied zou ik het leuk vinden om nog een keer een zwangerschap mee te maken, maar eerst wil ik volop genieten van Len en weer goed in mijn vel komen te zitten.”

Grootste kracht
“Mijn doorzettingsvermogen, ik geef niet snel op. Dat kan even zo goed een valkuil zijn, omdat je over je eigen grenzen heen gaat. Aan de andere kant heeft het me ook veel gebracht.”

Peptalk
“Zoek een doel voor jezelf waar je blij van wordt en beloon jezelf als het lukt. Maak het vooral ook leuk voor jezelf. Sommige mensen zeggen: ik hou niet van sporten. Daar geloof ik niet in, ik denk dat er voor iedereen wel een leuke manier is om in beweging te komen.”

Voeding
“In de ochtend eet ik een smoothiebowl met kwark, havermout of granola, met vers fruit en toppings. Als ik tijd heb, bak ik zelf bananenbrood. Lekker met pindakaas erop. Ik ben een echte broodliefhebber, liefst belegd met hummus, avocado, een eitje en kaas. Mijn avondeten is gevarieerd. Ik hou van Italiaans eten, maar je maakt me ook blij met een wrap gevuld met groenten en een vleesvervanger.”

Guilty pleasure
“Ik ben een onwijze wijnliefhebber in het weekend. Lekker met een borrelplankje of bitterballen.”

Gezinsgeluk
“Met zo’n kleintje word je teruggeworpen op wat je nou echt belangrijk vindt. Voorheen was ik altijd aan het rennen en vliegen, een kind zorgt voor een vorm van vertraging in je leven. Gewoon op de bank zitten en hem een flesje geven. Ik denk dat het een waardevolle spiegel voor jezelf is. De glimlach van mijn kind, veel meer heb ik niet nodig. Dat is een mooi besef.”

Happy in Shape shoot
“Erg leuk om te doen! Vanwege mijn ondergewicht vond ik het wel lastig om mezelf op de foto’s te zien. Maar na een outfit change voelde ik me daar een stuk comfortabeler bij, leve de styling.”

Suzanne Brummel

Suzanne Brummel ( 28 ) is een succesvol triatlete, blogger en auteur van het boek Zwem. Vol passie leeft ze haar sportieve droom.

Sport
“Ik sport tussen de 15 en 20 uur per week. Dat komt neer op twee tot drie trainingen op een dag – zwemmen, fietsen, lopen – gecombineerd met één rustdag per week.”

Dear body
Mijn mantra is: eat, sleep, train, repeat. Slaap en voeding komen niet voor niets voor in dat rijtje, want je kunt heel hard trainen, maar herstellen is minstens even belangrijk. Anders loop je onder andere het risico overtraind te raken en ben je vatbaarder voor blessures.”

Garmin girl
“Ik train super datagericht. De fēnix 7 die ik draag, is gekoppeld aan mijn HRM hartslagband, mijn fietscomputer ( Edge 830 ) en de Garmin power pedalen. De fēnix die ik nu draag, is de nieuwste versie. Hiervoor droeg ik de fēnix 6 en daarvoor de 5 Plus versie. Je kunt mij wel rekenen tot de groep fēnix-fans! De smartwatches van Garmin bieden sowieso heel veel informatie, je kunt er trainingsplannen mee maken en ze geven ook aan wanneer je wat rustiger aan moet doen.”

Garmin girl II
“De trainingsstatistieken in combinatie met lifestyle-statistieken zoals slaap, rustpols, stresslevels en body battery zorgen ervoor dat ik ontzettend specifiek kan trainen, dus gericht op prestatie en het maken van progressie. Op die manier helpen mijn Garmin-producten en alle statistieken die ik terugzie mij om enerzijds het beste uit mezelf te kunnen halen en anderzijds mezelf in acht te nemen, want het is een dunne lijn waarop je balanceert als je zo veel traint. De data geven soms bijvoorbeeld al aan dat mijn rustpols verhoogd is voordat mijn lichaam signalen van vermoeidheid geeft. Dan weet ik: pas op de plaats. Ik zou niet meer zonder kunnen.”

Body en mind
“Wat ik ook doe met mijn fēnix, is mijn cyclus bijhouden. Vrouwelijke atleten onderschatten de impact daarvan nog weleens. Soms lopen de trainingen minder goed, heb ik minder energie en haal ik bijvoorbeeld bepaalde tempo’s niet en dan maakt Garmin me erop alert: het is weer bijna tijd voor je menstruatie, de komende dagen kunt u zich extra vermoeid voelen of meer lekkere trek hebben. Makes sense.”

Grootste kracht
“Het plezier, de passie, waarmee ik sport. Dat is echt de aard van het beestje. Ik ben ontzettend fanatiek in de triatlon, maar geef me een tennisracket of voetbal en ik ga er ook voor.”

Valkuil
“Dat ik te graag wil, te enthousiast ben en daarmee mijn grenzen overga. Na de WK Aquathlon in Spanje vorig jaar had ik voor het eerst in lange tijd vakantie. De bedoeling is dat je dan lekker gaat freewheelen, maar omdat ik het zo leuk vind om te sporten, ging ik van de ene 100 kilometer social ride naar de andere. Puur voor de leuk met vrienden maar uiteindelijk heb ik mezelf daarmee off season zo over de kop gejaagd dat ik een knieblessure opliep.”

Analyseren
“Het is echt goud om alle statistieken te kunnen bijhouden. Dat doe ik in Garmin Connect. In die app kan ik alle trainingen en prestaties tijdens wedstrijden terugzien. Voor mij als sporter is dit superhandig voor het analyseren en het maken van trainingsplannen. Het is voor mij echt een middel om beter te worden. Maar het moet een middel blijven en geen doel op zich. Ook weer zo’n fine line. Of je nou wandelt, zwemt of mediteert, het gaat erom dat je lekker in je vel zit en gelukkig bent. En ben je niet iemand die zoveel sport, maar wel met gezondheid en fitheid bezig is, dan kun je in die app ook je dagelijkse stappen, slaap, stress en energieniveau terugzien. Die app biedt dus eigenlijk ondersteuning en motivatie voor iedereen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Suzanne Brummel

Peptalk
“Als ik een keer een off day heb, zeg ik tegen mezelf: ben je ooit gaan trainen en teruggekomen met het idee dat je het niet had moeten doen? Nee, dus ga gewoon! Ten tweede heb ik vaak het gevoel dat mensen sporten zien als een moetje. Is de sportschool niets voor jou, ga dan skeeleren, fietsen of wandelen met de hond. Maak het leuk voor jezelf waardoor je denkt ‘ik mág weer’. Dan hoef je jezelf ook niet te motiveren.”

Uitdaging
“De triatlon is meer dan zwemmen, fietsen en lopen. Het is écht een mentaal spelletje. Nadat ik al ruim vier jaar was gestopt met zwemmen begon ik in 2019 met hardlopen. Toen kwam corona en zocht ik een nieuwe uitdaging omdat er geen hardloopevents meer plaatsvonden. De triatlon stond al een tijd op mijn lijstje, maar ik was bang dat de verwachtingen te hoog waren, terwijl ik het plezier voorop wilde stellen. Maar door corona waren er toch geen wedstrijden en dacht ik: nu kan ik lekker in mijn eigen tempo beginnen zonder de druk te voelen mezelf te moeten bewijzen.”

Dromen
“Ik hoop dat ik heel lang kan blijven doen wat ik leuk vind. Daar word ik gelukkig van. Ik stel mezelf geen doelen van: ik moet daar of daar staan over vijf jaar. Momenteel ben ik aan het trainen voor de wereldkampioenschappen. Afgelopen jaar werd ik achttiende, nu is mijn doel de top vijf. Wat ik verder hoop, is dat ik mensen kan blijven motiveren en inspireren met mijn kanalen en website. Zo mooi als ik te horen krijg dat mensen bijvoorbeeld met mijn trainingsschema’s de marathon van Rotterdam hebben gelopen en een goede tijd hebben neergezet. Dat geeft mij energie.”

Relatiestatus
“Ik heb een relatie met een fanatieke en competitief ingestelde amateursporter die ik tijdens het fietsen heb ontmoet. Hij accepteert mijn passie voor het sporten en steunt mij daarin voor de volle honderd procent.”

Onzekerheden
“Ik ben niet meer onzeker over mijn uiterlijk, zoals je dat als puber kan zijn. Ik ben blij met wie ik ben. Als andere mensen het daar niet mee eens zijn, dan is dat hun probleem. Ik heb ooit, na veel aarzelen, een hardloopfoto op mijn blog gedeeld van mijn ‘flubberbenen’, zoals ik die noemde. Als tegengeluid van het perfecte plaatje. Be real and be proud of it. Mijn grootste onzekerheid zit hem in mijn prestaties. Elke wedstrijd weer denk ik: kan ik het wel? Er zijn altijd mensen die beter zijn. Het is eigenlijk nooit goed genoeg.”

Voeding
“Ik eet veel, soms wel 4000 tot 5000 calorieën op een dag. Mijn ontbijt bestaat meestal uit een smoothiebowl met één of twee bananen, 250 tot 300 gram zuivel met bevroren fruit, noten, muesli of havermout. Tussendoor een paar boterhammen met appelstroop of jam. In de middag vaak brood of leftovers. Snack: fruit, een sportreep, krentenbol of ontbijtkoek. ’s Avonds maak ik vaak pasta of
rijst met vlees, vis of iets vegetarisch. Als sporter probeer ik ervoor te zorgen dat ik voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten binnen krijg om te kunnen doen wat ik wil doen.”

Guilty pleasure
“Maltesers, chips en friet met mayo. Dat laatste eet ik sowieso één keer in de week.”

Happy in Shape shoot
“Het was gezellig en leuk dat er ook actieshots zijn gemaakt. Zo kan ik mezelf laten zien zoals ik ben. Aan de andere kant vond ik het ook speciaal dat mijn haar en make-up werden gedaan. Het enige wat ik normaal gesproken gebruik, is mascara. Bijzonder om mezelf een keer op een andere manier te zien.”

Dit artikel is in samenwerking met Garmin tot stand gekomen.

Tekst: Anette de Vries | Fotografie: Tom ten Seldam | Styling: Pedro Dias | Visagie: Maaike Beijer voor MAC

Laatste nieuws