Wat er met je lichaam gebeurt als je naakt slaapt

Naakt slapen scheelt je niet alleen een hoop was, het heeft allerlei voordelen.

Naakt slapen scheelt je niet alleen een hoop was, het heeft allerlei voordelen. Voor je lijf, je state of mind én je relatie. Dít gebeurt er als je naakt slaapt.

1. Je slaapt beter
Niet alleen omdat je niet wakker wordt van een knellende pyjama die niet met jou is meegedraaid, maar omdat zonder pyjama je lichaamstemperatuur makkelijker kan dalen. Een wat lagere lichaamstemperatuur is een voorwaarde voor een kwalitatief goede nachtrust.

2. Je verbrandt meer calorieën
Omdat je geen pyjama draagt om je lijf op temperatuur te houden, moet je lichaam zelf aan de slag. Om je lichaam warm genoeg te houden activeert je lichaam je bruine vet. Dat kost calorieën. Hoeveel calorieën is niet met zekerheid te zeggen, maar ter indicatie: uit een onderzoek gepubliceerd op de website van de New York Times bleek dat mannen die het drie uur lang koud hadden, gemiddeld 250 calorieën verbrandden. Dat betekent natuurlijk niet dat je het ’s nachts koud moet gaan liggen hebben, maar zonder pyjama slapen kan misschien nét een beetje verschil maken.

3. Je lady parts worden gezonder
Draag je ’s nachts ondergoed, dan wordt je vagina sneller warm en vochtig en creëer je een geweldige broedplaats voor bacteriën waar je uiteindelijk een schimmelinfectie van kunt krijgen. Wil je een happy vagina, dan doe je er goed aan de boel ’s nachts te laten luchten.

4. Je voelt je minder gestrest
Als je lichaam kan afkoelen ’s nachts, blijft je stresshormoon cortisol op peil. Ga je liggen zweten, kan je cortisol juist stijgen. Dat kan leiden tot onder andere stressgevoelens, angst en hongeraanvallen.

5. Je hebt eerder seks
Deze gaat helaas alleen op voor mensen die samen slapen. Als jullie blote huid elkaar aanraakt, maken je partner en jij namelijk allebei oxytocine aan: het knuffelhormoon waar je minder gestrest van wordt én waardoor je meer liefde voelt voor elkaar, wat kan leiden tot meer seks. Bonus: je zou van dit knuffelhormoon ook nog eens slaperiger worden.

6. Je voelt je fijner in je lijf
Hoe vaak kijk jij naar je naakte lichaam? En hoezeer voel jij je op je gemak met je lijf? We hebben meestal wel iets op of aan te merken aan ons eigen lichaam, en té vaak voelen we de behoefte ons lijf te verbergen. Zonde en nergens voor nodig. Door naakt je slapen voel je je sneller op je gemak in en met je eigen lijf, waardoor je zelfvertrouwen kan groeien.

Beeld: iStock

Laatste nieuws