Waarom op vakantie gaan essentieel voor je geestelijke gezondheid is

Naast ontspanning kent reizen nog veel meer voordelen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Lees ook

Eindelijk kan het weer als vanouds: op vakantie! En dat is niet alleen leuk, maar ook essentieel voor je geestelijke gezondheid.

Voordelen

Iedereen heeft bij de term vakantie een andere voorstelling. Zo staat het bij de een gelijk aan zo veel mogelijk onbekende plekken ontdekken, terwijl de ander denkt aan kamperen of mojito’s drinken op een hagelwit strand. Maar ook al kleurt ieder mens zijn vakantie anders in, we gaan wel allemaal met dezelfde intentie op reis, namelijk ontspanning vinden. En naast ontspanning kent reizen nog veel meer voordelen voor je mentale en emotionele gezondheid, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Ontspanmomenten

‘Werken is een dagelijkse bezigheid die een bepaalde stress en sleur met zich meebrengt. Als je deze structuur niet regelmatig onderbreekt, loop je het risico om de zaken, die voor jou belangrijk en inspirerend zijn, uit het oog te verliezen, maar ook om overspannen te worden’, vertelt dr. Tamara McClintock Greenberg, klinisch psycholoog, in een interview met Forbes.

Regelmatige ontspanmomenten zijn dus van essentieel belang om je mentale gezondheid op peil te houden. En we weten allemaal dat je vaak nergens beter tot rust komt dan op een vakantiebestemming. Maar naast ontspanning bevordert reizen ook de aanmaak van het gelukshormoon endorfine, waardoor de cortisolspiegel (stresshormoon) daalt en je je rustiger en tevredener voelt. ‘Om deze positieve gevolgen te ervaren, hoef je trouwens niet wekenlang op reis te zijn’, vertelt de Amerikaanse psycholoog Andrea Robinson aan de American Psychological Association. ‘Uit een Japans onderzoek blijkt dat zelfs driedaagse vakanties al zeer effectief zijn om het cortisolniveau te verminderen.’

Maanden merkbaar

Wist je dat de positieve gezondheidseffecten van een vakantie soms maanden merkbaar zijn? Robinson legt uit: ‘Uit een Canadees onderzoek blijkt dat werkenden die regelmatig vakantiedagen opnemen, een betere algehele gezondheid hebben én tevredener zijn over hun leven, dan werkenden die dit niet doen. Daarnaast blijkt dat regelmatig op vakantie gaan zorgt voor een betere balans tussen werk- en privéleven, maar ook voor een lager stressniveau en een gezondere geestelijke gesteldheid. Bovendien stimuleert het ophalen van vakantieherinneringen de aanmaak van endorfine, waardoor je je lange tijd heel happy kunt blijven voelen.’

Vasthouden

Een andere manier om dat gevoel vast te houden, is door thuis vakantiesituaties na te bootsen. En nee, hiermee bedoelen we niet dat je je woonkamer tot bountystrand moet omtoveren, maar wel dat je bijvoorbeeld je favoriete vakantiegerecht thuis kunt namaken. Niet alleen lekker, maar ook leuk om te doen en zeker weten dat je je met die huisgemaakte taco’s voor je neus net zo happy voelt als toen in dat ene restaurantje in Cancún.

Misschien met bovenstaande beginnen, totdat je weer je koffers kunt pakken. Al is het maar voor een weekendje weg dichtbij huis. Het is immers voor je eigen bestwil…

Tekst: Lisa van der Heide | Beeld: Sex and the City

Laatste nieuws

Zie ook

Symptomen vleesboom

Veertig procent van de vrouwen heeft een vleesboom: dit zijn de symptomen

Het komt veel voor, maar slechts een klein deel van de vrouwen weet dat ze er één hebben
Keelpijn

Keelpijn? Zo ben je er binnen no-time vanaf

Het is weer zover: de herfst is er en we hebben weer last van keelpijn en verkoudheid. Wij hebben zeven tips hoe je je keelpijn kunt verzachten.