Dit zeggen je nagels over je gezondheid

In sommige gevallen is het zelfs raadzaam om naar de dokter te gaan.

Lees ook

De één heeft sterke nagels, bij de ander breken ze al af als je er naar kijkt. Waar het bij mannen allemaal niet zoveel uitmaakt, spelen nagels in het leven van een vrouw een grote rol. Toch zijn je nagels er niet alleen maar om gelakt en gevijld te worden, ze vertellen je namelijk ook hoe het met je gezondheid zit.

1. Gele nagels
Volgens Dr. Anthony, dermatoloog bij Cleveland Clinic in Ohio, is dit soms het resultaat van ouder worden. “Maar het kan ook een gevolg zijn van nagellak of acrylnagels”. Wanneer je volgens hem regelmatig bij de nagelsalon zit voor een nieuwe set nagels of ze laat lakken, kan het zijn dat je nagels hierdoor geel worden. “Neem even een pauze en laat je nagels een tijdje met rust, zodat ze weer kunnen herstellen.” Ook is er nog een andere bekende oorzaak van gele nagels, namelijk roken.

2. Droge, kapotte of broze nagels
Wanneer je nagels er droog, kapot of broos uitzien, kan dit komen doordat je nagelplaat erg droog is. Mocht je vaak zwemmen, de vaat doen zonder handschoenen of regelmatig nagellakremover gebruiken, dan zijn deze krijg je deze drie dingen vaak als resultaat. Gebruik een goede lotion om je nagels minder droog te maken en je zult zien dat het werkt.

3. Witte vlekjes
Veel mensen hebben last van witte vlekjes op hun nagels, maar heb geen idee hoe ze eraan komen of zien ze simpelweg niet door de gekleurde nagellak die eroverheen zit. Vaak wordt er gezegd dat de witte plekjes betekenen dat je te weinig calcium binnenkrijgt, maar volgens Dr. Anthony is het meestal iets anders. “Die witte plekjes betekenen meestal niks ernstigs. Je kan ze al krijgen als je per ongelijk ergens tegen aan stoot. Ze hebben dus niet heel veel te maken met een tekort aan calcium.”

4. Verticale ribbels
Helaas zie je ouder worden niet alleen in je gezicht door rimpels die opeens tevoorschijn komen, maar ook in je nagels.

5. Gebeten nagels
Het bijten van je nagels is een slechte gewoonte, maar vaak moeilijk af te leren. Toch doet het niet veel goeds voor je nagels, omdat je vaak ook de huid rondom je nagel meeneemt. Het kan helpen om je nagels te lakken, waardoor je minder geneigd bent om eraan te zitten bijten.

6. Putjes in je nagels
Mocht dit bij jou het geval zijn, dan is het raadzaam om een afspraak bij de dokter te maken. Het kan namelijk betekenen dat je psoriasis – een chronische huidaandoening – hebt.

7. Donkere strepen of pijnlijke groei
“Melanoom dat afkomstig is van de nagel-eenheid is ernstig en kan soms leiden tot zwarte lijnen of strepen die op de nagel verschijnen”, aldus Dr. Anthony. Ook in deze twee gevallen is een afspraak bij de dokter dus niet bepaald overbodig en zelfs heel erg aan te raden.

Bron: Health Beeld: iStock 

Laatste nieuws

Zie ook