Alle mogelijke manieren waardoor jij haarloos de zomer in kan

De één laat lekker alles groeien, de andere verwijdert het liefst elk ongewenst haartje op het lichaam en dan heb je nog alles daartussenin. Waar je ook voor kiest, dat is natuurlijk helemaal prima. Maar kies jij ervoor om met gladde oksels, benen en bikinilijn de zomer in te gaan dan kan dat zo af en toe nog wel eens een struggle zijn. Er zijn namelijk veel manieren waarop je kunt ontharen en iedereen heeft natuurlijk zo z’n voorkeuren. Bovendien is niet elke manier van ontharen voor je weggelegd. Wat je kiest is afhankelijk van je budget, de tijd die je er aan kwijt wilt zijn en ook hoelang je de haren kwijt wilt zijn. Er is voor elke manier wat te zeggen, de hoogste tijd om alle voor- en nadelen van verschillende manieren van ontharen op een rijtje te zetten.

Scheren

Scheren is waarschijnlijk wel de meeste bekende en meeste gebruikte methode om van ongewenste haren af te komen. Het is eigenlijk de meest makkelijke manier van ontharen. Het is niet heel duur, scheermesjes zijn al verkrijgbaar vanaf een paar euro. Bovendien is het altijd vrij snel gedaan, even onder de douche en je bent klaar. Om het helemaal mooi te maken is het ook nog eens pijnloos (maar pas altijd op rond je enkels!). Hoewel het meestal vrij vlot gaat, wil je toch ook wel even de tijd nemen voor scheren en het op de best mogelijke manier doen. Zeker in gevoelige gebieden zoals je bikinilijn, kan scheren erg vervelend zijn. Omdat de huid daar zo kwetsbaar is, kun je hem door scheren makkelijk ophalen of irriteren. Het nadeel van scheren is ook dat je het haar alleen aan de oppervlakte weghaalt. Je verwijdert dus niet de wortels en daardoor groeien de haren snel weer terug. Vaak voel je de volgende dag alweer stoppels.

IPL

Bij IPL denken veel mensen al snel aan iets heel ingewikkelds en pijnlijks. Niets is minder waar. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Met een speciaal apparaat worden lichtpulsen op je huid gezet die warmte afgeven, dit is geheel pijnloos. Daardoor gaan de haarzakjes als het ware in rust en komende haartjes voor langere tijd niet terug. Dan is natuurlijk perfect voor als je de hele zomer haarvrij wilt zijn. Je kunt IPL bij een salon laten uitvoeren. Dit is best een kostbare investering. Je moet de behandelingen meerdere keren laten uitvoeren, waardoor de kosten al snel oplopen. Gelukkig kun je tegenwoordig IPL ook vanuit het comfort van je eigen huis doen. Met het beste IPL apparaat bereik je hetzelfde resultaat, maar dan gewoon thuis. Ook dit is wel een investering, maar het apparaat heb je daarna voor altijd in huis. Zo kun je de behandeling dus zo vaak herhalen als je maar wilt, voor hetzelfde bedrag. Met IPL is effectieve en langdurige manier van ontharing. De haren blijven wel een paar maanden weg.

Epileren

Heb je geen zin om elke dag of elke paar dagen te scheren en wil je wat langer van je haren af zijn? Dan kun je kiezen voor epileren. Met een epileerapparaat worden de haren met het haarzakje verwijderd waardoor ze langer wegblijven. Het kost iets meer tijd, maar je hoeft het dus minder vaak te herhalen. Eerlijk is eerlijk, epileren kan pijnlijk zijn. Zeker de eerste keer moet je waarschijnlijk even door de pijn heen bijten. Hoe vaker je epileert, hoe minder snel de haartjes ook terugkomen en hoe meer je aan de pijn gaat wennen.

Waxen of harsen

Waarschijnlijk vraag je je af wat nu precies het verschil is tussen waxen en harsen. Nou, helemaal niks. Waxen en harsen is hetzelfde, er zijn alleen verschillende benamingen voor. Er zijn wel verschillende manieren van waxen, namelijk met een waxstrip of met harde wax. Bij die laatste wordt de warme wax hard op de huid en dat trek je er vervolgens af. Waxen wordt door iedereen anders ervaren. Over het algemeen is het niet pijnloos, maar iedereen ervaart pijn op zijn of haar eigen manier. Mocht het pijnlijk zijn, dan weet je in ieder geval dat het maar heel even duurt. Zodra de wax eraf is getrokken, trekt de pijn ook direct weer weg. Bovendien is het zo dat, net als met epileren, hoe vaker je het doet, hoe minder de pijn uiteindelijk wordt. Ook hierbij worden de haartjes echt vanuit de wortel verwijderd. Hierdoor blijven ze langer weg dan met bijvoorbeeld scheren en kun je voor een wat langere tijd genieten van een gladde huid.

Beeld: iStock

Laatste nieuws