Nog steeds geen corona gehad? Dit zou de reden kunnen zijn

Medische professionals geven 5 mogelijke redenen.

Lees ook

Sommige mensen hebben al drie keer flink ziek op bed gelegen, anderen -gevaccineerd of niet- hebben nog steeds geen corona gehad. Hoe kan dat nou? Medische professionals leggen het uit.

Immuun?

Eerder werd al bekend dat als de een na de ander om je heen positief test, maar jij zelf nog altijd geen corona hebt gehad, je wellicht een verhoogd aantal T-cellen in je lichaam hebt. Uit Brits onderzoek bleek dat deze je goed beschermen tegen het virus. Voordat je jezelf gelukkig prijst met deze gewilde T-cellen: er zijn meer mogelijke redenen.

Mogelijke redenen

Heb je die beruchte T-cellen of een geweldig sterk immuunsysteem? Heb je het virus misschien gehad zonder dat je het door had? Of is het gewoon puur geluk? Medische professionals geven aan Marie Claire UK vijf mogelijke redenen dat jij het coronavirus al twee jaar lang hebt weten te ontlopen.

1. De luchtvervuiling van je woonplaats
Volgens dokter Sam Watts is er een relatie tussen de besmettelijkheid van Covid-19 en luchtvervuiling. “Er is bijvoorbeeld bewijs dat Italiaanse steden die meer dan 80 dagen per jaar de geaccepteerde luchtvervuilingspercentages overschrijden, een significant hoger percentage positieve Covid-infecties hadden dan kuststeden met 60 of minder dagen hoge luchtvervuiling”, vertelt hij. Hetzelfde kwam uit een onderzoek van Yale Medical School en de National Research Council of Italy. Zij concludeerden in 2020 dat Covid grotendeels wordt overgedragen via een infectie van mens op mens, maar ook vanwege de hoeveelheid luchtvervuiling in je omgeving.

2. Je vitamine D-waarde
Kan je vitamine waarde écht invloed hebben op het oplopen van het coronavirus? Mogelijk. Vitamine D is belangrijk voor het lichaam en speelt een belangrijke rol bij immuunreacties op infecties, waaronder Covid-19, legt de expert uit. “Al vroeg in de pandemie werd vermoed dat hogere vitamine D-waardes je kansen op het krijgen van Covid-19 zouden kunnen verkleinen”, aldus Watts. Medisch wetenschapper Pete Williams beaamt dat. “Onderzoeken tonen aan dat hogere vitamine D-waardes niet alleen betere bescherming bieden, maar ook het risico op ziekenhuisopname en een ernstige nasleep aanzienlijk verminderen.”

3. Je gewicht
Je hebt waarschijnlijk de onderzoeken over het verband tussen Covid-19 en een hogere BMI wel gezien, maar wist je ook dat er is aangetoond dat obesitas ervoor zorgt dat je ongeveer drie keer meer kans hebt om het virus op te lopen? “Er zijn ook aanwijzingen dat diabetes en andere chronische aandoeningen – zoals ontstekingsziekten of hart- en vaatziekten – een hoger risico op Covid met zich meebrengen”, zegt Williams.

4. Hoe vaak je sport
Nog een reden die je waarschijnlijk al eerder hebt gehoord: regelmatig bewegen – en dan bedoelen we minimaal drie keer per week voor 30 minuten – zorgt ervoor dat je immuunsysteem sterker is en je dus minder snel ziek wordt. “Je bloed wordt door te bewegen sneller door je lichaam gepompt, waardoor de “immuun-soldaatjes” sneller door je lichaam worden getransporteerd naar de probleemzones waar ze moeten vechten”, aldus Williams. Ook worden er door te sporten meer afweercellen aangemaakt dan normaal.

5. Kruidengeneeskunde
Nee, kruidengeneeskunde kan er niet voor zorgen dat je op wonderbaarlijke wijze immuun bent voor het coronavirus. Wél kan het volgens onderzoek helpen om je immuunsysteem te boosten. Volgens Watts wordt kruidengeneeskunde al zeker 50.000 jaar door mensen gebruikt als preventie tegen ziekten en om ziekten te behandelen. Hij vertelt dat uit onderzoek is gebleken dat vooral andrographis, kalotje en vlierbes goede bescherming zouden bieden tegen het coronavirus. “Er is veel onderzoek gedaan naar het gebruik van kruidengeneesmiddelen tegen Covid-19 en sommige blijken te kunnen onderdrukken dat Covid-19 zich aan menselijke cellen hecht”, legt hij uit. “Dit wordt ondersteund door volksgezondheidsgegevens in China en India die lagere infectiepercentages hebben waargenomen in gemeenschappen die kruidengeneesmiddelen gebruiken.” Wel raadt hij aan om hier niet zomaar mee aan de haal te gaan, maar een professional in te schakelen als je meer wilt weten over kruidengeneesmiddelen.

Ondanks bovenstaande redenen, is het natuurlijk nooit zeker waarom precies jij geen corona hebt gehad. De kans is groot dat het een combinatie van redenen is, of toch gewoon echt geluk. Hoe dan ook: lucky you!

Bron: Marie Claire UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook