Deze 4 onverwachte dingen hebben een negatief effect op je vruchtbaarheid

Zwanger worden? Let hier dan op.

Lees ook

Zwanger worden gaat niet altijd zo makkelijk als je zou willen. Bij één op de zes stellen duurt het zelfs langer dan een jaar. Dat kan door veel verschillende factoren komen, maar ze zijn niet allemaal zo voor de hand liggend.

Ongunstig

Als je een kinderwens hebt, kan het soms wel even duren voordat je in verwachting bent. Eigenlijk best logisch, als je bedenkt dat een vrouw slechts een paar dagen per maand vruchtbaar is en de levensduur van sperma (vijf dagen) en een eicel (24 uur) maar kort zijn. De kans op een succesvolle ontmoeting tussen de twee, is daarom ook behoorlijk klein. Daarnaast zijn er verschillende andere factoren die invloed kunnen hebben op je vruchtbaarheid, zoals roken, alcohol en overgewicht. Ook de onderstaande dingen kunnen ongunstig zijn voor de conceptie.

1. Tandpasta

Onderzoekers van Harvard ontdekten dat bepaalde ingrediënten van tandpasta een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid. Met name het bacteriedodende stofje triclosan zou de voorraad eitjes in je eierstokken aantasten. Triclosan zou binnen 24 uur uit je lichaam verdwenen moeten zijn, maar de vraag is of dat goed nieuws is, aangezien je waarschijnlijk elke dag je tanden poetst. Wanneer je een kinderwens hebt, doe je er verstandig aan voor een volledig natuurlijke tandpasta te kiezen.

2. Intensief sporten

Beweging is goed voor je, toch? In zekere zin is dit natuurlijk ook zo: hoe fitter je bent, hoe beter je vruchtbaarheid. Echter, dit betekent niet dat je jezelf vier keer per week moet afmatten in de sportschool. Een onderzoek van de technische universiteit van Noorwegen toont aan dat te intensieve trainingen ervoor zorgen dat ons lijf niet voldoende energie heeft om zwanger te worden. Wil je zwanger worden, dan kun je dus beter kiezen voor een ontspannende yoga-les, in plaats van een bootcamp.

3. Koolhydraten

Britse wetenschappers ontdekten dat een koolhydraatarm dieet een positief effect heeft op de vruchtbaarheid. Wanneer je dagelijkse voeding voor niet meer dan 40 procent uit koolhydraten bestaat, komen je hormonen in balans en dat zorgt weer voor een goede ovulatie. Het beste zou zijn om vooral koolhydraten te nuttigen bij het ontbijt.

4. Alleen maar seks rond de eisprong

Veel koppels die zwanger willen worden, vrijen alleen rond de eisprong. Maar wie snel zwanger wil raken, kan beter ook seks hebben op momenten waarop de vrouw niet ovuleert. Wanneer een man namelijk weinig seks heeft, blijft het sperma te lang in de balzak hangen, waardoor de kwaliteit afneemt. Daarom is het het beste om elke twee à drie dagen te vrijen. Ook de kwaliteit van de seks is belangrijk, volgens experts. Hoe meer vaginaal slijm een vrouw aanmaakt, hoe beter het sperma kan ‘zwemmen’.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook