Shocking: een zwembad is viezer dan je denkt

Denk voortaan maar goed na voor je een duik neemt!

Lees ook

Er was natuurlijk al een vermoeden dat er af en toe mensen waren die het allemaal laten lopen tijdens hun baantje door het zwembad, maar dat het zó schokkend zou zijn, had je nooit verwacht.

Urinoir

Canadese wetenschappers hebben ontdekt dat er in een gemiddeld 25-meterbad maar liefst 75 liter urine zit. En dat is dus niet alleen hartstikke vies, maar ook nog eens slecht voor de gezondheid.

Voor het onderzoek namen de onderzoekers 250 watermonsters uit 31 zwembaden en bubbelbaden. Bij een zwembad van 830.000 liter water (ongeveer zo groot als een 25-meterbad) bleek dat er maar liefst 75 liter urine in het water zat. Bij een zwembad dat de helft kleiner was, was dit al gauw 30 liter. Gadver!

Schadelijk

Urine kan een chemische reactie geven op andere stoffen, zo ook op chloor. Als deze twee stoffen samenkomen, kan er chloorgas ontstaan. Chloorgas kan een irriterend effect hebben op luchtwegen en ogen, maar kan in ernstige gevalen ook brandwonden op de huid veroorzaken. Ga jij binnenkort op vakantie? Denk dan maar even goed na voor je een duik neemt!

Bron: Telegraaf | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook