Tess Milne: ‘Ik zie mezelf als een lopende blunder’

"We leven allemaal zo gehaast dat we soms vergeten waar het echt om draait."

Een handboek voor meer zuurstof in je leven, zo omschrijft Tess Milne het boek Komt goed, dat ze samen met vriendin Pascalle Bonnier maakte. Met Happy in Shape deelt ze zeven levenswijsheden uit het boek, die haar Britse grootouders haar meegaven.

Levensles van Tess

Het geluksboek vol zonnige ideeën luidt de ondertitel van Komt goed dat Tess Milne schreef en waarvoor Pascalle Bonnier de to do’s bedacht. ‘‘Voor mij is het een handboek voor meer zuurstof in mijn leven. Een koffietafelboek dat je erbij kunt pakken als je gestrest bent en het even niet meer ziet zitten,” vertelt Tess. “Het gaat over alledaagse dingen waar je geluk in kunt vinden, zoals je familie, je grootouders, maar ook de natuur of een stressloos recept maken in de keuken.”

Tess liet zich tijdens het schrijven inspireren door haar Britse grootouders Peggy (98) en George (102). “Ik dacht: wat weet ik nou over het leven? Ik ben nog maar een rookie, terwijl zij de grote crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. Hun rituelen en tips geven een stukje houvast in onrustige tijden, en hebben me geholpen om geluk te vinden in kleine dingen. Dat wilde ik ook met anderen delen. We leven allemaal zo gehaast dat we soms vergeten waar het echt om draait.”

1. Durf even stil te staan
“Stilstaan als alles om je heen te veel wordt, is een van de moeilijkste dingen om te doen. Ik ben zelf ook geneigd om maar door te draven; als ik eenmaal ‘aan’ sta, kan ik niet goed stoppen omdat ik bang ben dat ik belangrijke dingen mis. Een vaste uitspraak van mijn 98-jarige oma is: “Put on the kettle, my dear.” In de tijd dat je moet wachten tot de ketel warm is, kun je namelijk even op adem komen. Het is soms moeilijk om je werk neer te leggen, het kost mij écht wilskracht. Maar als ik het dan toch doe, merk ik dat ik weer in verbinding kom met mijn familie en de dingen die ik belangrijk vind. En daarna gaat mijn werk, waaraan ik zo aan het trekken was, weer vanzelf. Door iets los te laten, geef je het de kans om verder te rollen. Je kunt nog zo gezond leven, als je geen rust pakt, herstelt je lichaam niet. Eén nachtje weg kan soms al voldoende zijn om te ontsnappen. En eenmaal weg uit die dagelijkse sleur, kun je tot diepere ontspanning komen. Het klinkt heel simpel, maar voor mij werkt dit echt.”

2. Volg altijd je intuïtie 
“Ik geloof heilig dat, als je leeft vanuit intuïtie, alles uiteindelijk goedkomt. Ik heb, tegen beter weten in – en ook tegen het advies van mijn vrienden en familie in – ontslag genomen bij de KRO-NCRV op een moment dat het niet zo slim leek. Ik was zwanger van de tweede en had twee hypotheken; de slechtst mogelijke timing om in het diepe te springen. Iedereen zei: “Je bent gek, deze baan is het beste wat je had kunnen overkomen.” Toch zei mijn intuïtie dat stoppen de juiste keuze was, ik voelde gewoon dat ik iets anders moest doen. Daarna heb ik twee jaar lang gedacht: wat ben ik aan het doen? Als je een publieke functie hebt gehad, moet je ook aan iedereen uitleggen waarom je niet meer op televisie te zien bent. Maar nu ik mijn documentaire Slow travel én mijn boek heb uitgebracht, besef ik: aha, ik moest het dus doen om erachter te komen waar mijn echte dromen liggen. Als ik in die ratrace was doorgegaan, was dit boek er nooit gekomen, want dan had ik er nooit tijd voor gehad. Je moet wel het vertrouwen hebben om zo’n spannende stap te durven nemen. Maar ook als het niet gelukt was, had ik kunnen zeggen: ik heb tenminste mijn gevoel gevolgd.”

3. Koester je blunder
“Ik zie mezelf als een lopende blunder, dat durf ik te zeggen met alle liefde en zelfrespect die ik in me heb. Waar ik goed in ben, is weer opstaan. Je wilt niet weten hoe vaak ik ben gevallen en weer opgestaan. Eigenlijk bestaat het leven uit problemen oplossen en het perspectief dat jij hierop hebt. Je kunt denken: ik wil niet in een kwetsbare positie komen, en daarom uit angst dingen níet doen. Maar mijn grootouders zeiden ooit tegen mij: “Als je problemen en onzekerheden ziet als een kans om te groeien, kunnen ze je alleen maar verder helpen.” Afgaan is niet fijn, maar het meest ontnuchterende wat iemand ooit zei, was: “Iedereen is te veel met zichzelf bezig om zich echt druk te maken over jouw sores.” Dat probeer ik nu altijd in mijn achterhoofd te houden. Als het toch niemand opvalt, waarom zou je dan niet gewoon risico’s nemen en af en toe heerlijk op je bek gaan?”

Benieuwd naar meer tips van Tess? Je leest het in de nieuwe Happy in Shape die nu in de winkel ligt.

Tekst: Jill Waas | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws