Pas op: deze dodelijke plant duikt steeds meer op in Nederland

Wees op je hoede!

Hij was weleens te vinden in Limburg en duingebieden, maar nu duikt de gevlekte scheerling ook op in bermen langs snelwegen in heel Nederland. En dat is zorgwekkend, want het is een dodelijke plant.

Gifstoffen

Plantenkenner Stef van Walsum laat aan EditieNL weten dat er snel stappen moeten worden genomen tegen de groei van deze plant. “Hij is echt extreem giftig. Een heel klein beetje innemen kan al fataal zijn.” Om even een beeld te schetsen: de plant werd vroeger gebruikt voor executies, vanwege de potente gifstoffen. Eeeks!

Herkennen

De gevlekte scheerling ziet eruit als een lief, wit bloemetje. Op het eerste gezicht best leuk om te plukken en thuis in een klein vaasje te doen. De bladeren zijn een beetje glanzend en de deelbaadjes zien er gezaagd uit. De plant aanraken kan overigens geen kwaad, maar als je vervolgens je gezicht aanraakt is het wel weer gevaarlijk. Blijf daarom maar gewoon zo ver mogelijk uit de buurt van de gevlekte scheerling.

Hartritmestoornissen

Wat er gebeurt als je toch een beetje van de plant binnen krijgt? “Het kan variëren van hartritmestoornissen tot lokale irritatie op de plek waar contact is geweest.” Daarnaast ligt het er natuurlijk aan hoeveel van de plant je binnen hebt gekregen. Ga daarom voor de zekerheid altijd langs de dokter.

Bron: LINDA., RTL | Beeld: iStock

Laatste nieuws