Afvallen? Dit is waarom de laatste kilo’s het moeilijkst zijn

Een diëtist geeft tips.

Lees ook

Als je wilt afvallen, vliegen de kilo’s er aan het begin vaak vanaf. Maar dan bereik je een punt waarbij het opeens minder snel gaat. Balen! Een diëtist legt uit hoe dat komt en geeft tips.

Laatste kilo’s

Je moet er een goed regime op nahouden als je gewicht wilt verliezen. Af en toe kun je nog wel wat lekkers eten, maar het moet wel bij af en toe blijven. En vaker nee zeggen, dat kan voelen als een flinke beproeving. Het voelt dan ook oneerlijk als die laatste kilo’s er niet zo snel afgaan als die eerste kilo’s.

Waarom zo moeilijk?

Volgens diëtiste Melissa Meier is het helemaal niet zo gek dat je die laatste kilo’s niet snel verliest. Hoe dunner je lichaam wordt, hoe meer je lichaam probeert vast te houden aan dat wat nog over is. En in sommige gevallen moet je dat volgens de diëtist gewoon omarmen. Als je al veel bent afgevallen, vraag jezelf dan af hoe belangrijk het voor jou is om nog een paar kilo af te vallen. Het is immers maar een nummer op de weegschaal. Zitten je kleren goed? Zit je lekker in je vel? Dat is uiteindelijk het belangrijkste, zo vertelt Meier aan Body and Soul.

Wil je toch echt nog die laatste paar kilo verliezen? Dan heeft Meier de volgende tips, maar, zo stelt ze: “Verwacht niet dat het verlies snel zal gaan.”

Sta stil bij wat je eet
Uit ervaring weet Meier dat veel mensen vaak eten omdat het een gewoonte is. Om 1 uur ’s middags is het immers lunchtijd. Je eet minder vaak omdat je echt honger hebt. Om die reden moet je goed stilstaan bij wat je eet. Omdat je vaak eet terwijl je niet echt honger hebt, eet je al snel meer dan je nodig hebt.

Houd een eetdagboek bij
Door bij te houden wat je precies eet, kun je achterhalen waar nog winst te behalen valt. Neem nu eens olijfolie. We bereiden van alles in olijfolie, maar een eetlepel bevat wel 90 calorieën! Als jij altijd royaal olijfolie in de pan schenkt, kun je hierdoor onbedoeld veel calorieën binnenkrijgen. En ook dat ene ‘verantwoorde’ koekje kan meer bevatten dan je eigenlijk dacht.

Weeg porties af
Het is zo makkelijk om een bepaalde hoeveelheid rijst of pasta in de pan te doen. Vaak weten we wel ongeveer wat genoeg is, toch? Helaas, vaak gebruiken je naar verloop van tijd steeds meer van iets, zonder dat je het doorhebt. Nu hoef je heus niet alles af te wegen; 100 gram courgette meer of minder maakt geen verschil. Weeg daarentegen wel de voedingsmiddelen af waar veel calorieën inzitten, zoals pasta, rijst, noodles, havermout, suiker, oliën, etc.

Doe het rustig aan met de drankjes
Twee liter water per dag drinken? Doen! Twee glazen alcohol per dag drinken… dat is dan weer niet zo’n goed plan. Probeer drankjes met calorieën, alcoholisch of niet, achterwege te laten en drink zoveel mogelijk water en thee. Want twee glazen frisdrank zijn al snel goed voor 200 calorieën.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook