Oh no: dit is het effect van alcohol drinken op je haar

Zo zit het dus!

Een wijntje op het terras, of een lekkere rosé op de bank: dat gaat er (vooral in de zomer) wel in! Natúúrlijk weten we wel dat een overdaad aan alcohol niet goed is voor je mentale én fysieke gezondheid. Maar dat het ook zo’n impact kon hebben op je lokken? Aiii…

Behoorlijk wat nadelen

Door de jaren heen hebben verschillende onderzoeken laten zien dat overmatig alcoholgebruik voor vitaminetekorten kan zorgen. Ook heeft alcohol tot gevolg dat je weefsel beschadigt raakt, er een ontstekingsreactie in je lichaam kan ontstaan en er minder collageen wordt aangemaakt. Tot slot raakt het afweermechanisme van je huid beschadigd door alcohol, waardoor de kans op een mooi egaal huidje klein wordt. Je hoofdhuid is natuurlijk ook huid, dus het is eigenlijk helemaal niet gek dat alcohol daar ook invloed op heeft.

Slecht nieuws voor je hoofdhuid

Wat gebeurt er dan precies met je haar als je veel alcohol drinkt? Je haar wordt er zwakker van en de kans dat het afbreekt wordt dus groter. Daarnaast is het geen goed nieuws voor je hoofdhuid, zoals we hierboven al benoemden. “Je hoofdhuid kan ook sneller gaan ontsteken, dus als je al een beetje hoofdhuidproblemen hebt, zullen die alleen maar erger worden”, aldus haarstyliste Gregoria Ruggeri tegen Libelle. “Alcohol verstikt je haarfollikel, waardoor het zijn gebruikelijke levensverwachting niet kan volbrengen. Het wurgt het als het ware en daardoor wordt je haar breekbaar en dun.”

Niet genoeg hydratatie

Alcohol staat er natuurlijk ook om bekend dat het vocht uit je lichaam onttrekt en dehydraterend werkt. “Als je overal gedehydrateerd bent, dan kan je huid ook uitgedroogd raken. En aangezien je hoofdhuid ook huid is, maar bedekt is met haar, kun je ook daar last krijgen van dehydratatie”, aldus dermatologe Rebecca Kazin tegen Libelle. Een droge hoofdhuid kan tot schilfers, gevoeligheid en jeuk leiden. Ook zorgt het ervoor dat het haar dat uit je hoofdhuid groeit minder elasticiteit heeft. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je haar sneller afbreekt. Droom je van glanzend, gezond haar? Dan kun je op het terras dus beter kiezen voor een kopje thee dan voor een wijntje.

Bron: Dingen voor Vrouwen, Libelle | Beeld: Pexels, cottonbro

Laatste nieuws