Bewezen: je man hoort het huilen van de baby waarschijnlijk echt niet

Iedere moeder herkent dit.

Lees ook

Moeders herkennen het gegarandeerd: jullie liggen heerlijk te slapen en de baby begint te huilen. Jij schiet omhoog en bent meteen klaar wakker, maar naast je hoor je nog gesnurk. Manlief slaapt gewoon verder. Je hebt je vast en zeker weleens afgevraagd of hij alsof doet, maar uit onderzoek is gebleken dat hij er daadwerkelijk niks aan kan doen.

Niet bewust

Gebroken nachten: veel kersverse ouders krijgen ermee te maken. Of de moeders in ieder geval. En dat vaders hun baby niet horen, is echt niet altijd bewust. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Child Health.

Link tool: post not found

Hersenonderzoek

Hoewel er heus wel papa’s zullen zijn die liever doen alsof ze de baby niet horen, zijn er dus ook veel mannen die jullie kindje echt niet horen huilen ’s nachts. In het onderzoek werd gekeken naar de hersenactiviteit van achttien mannen en vrouwen. Met hersenscans werden ze in de gaten gehouden terwijl ze werden afgeleid. Zo werden er rustgevende geluidsfragmenten van ruis afgespeeld, afgewisseld met korte intervallen van baby-gehuil.

Link tool: post not found

Verschil in hersenactiviteit

Op de scans was te zien dat de vrouwen direct alert waren bij het horen van gehuil, terwijl de mannen rustig bleven en aanzienlijk minder hersenactiviteit vertoonden wanneer er baby’s te horen waren. Hoe dit verschil precies te verklaren is, is nog niet bekend en wordt nog verder onderzocht.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook