Niet uitbuiken, maar eropuit: waarom bewegen na elke maaltijd een must is

Doe er je voordeel mee!

Lees ook

We blijven graag in beweging, maar liever even niet na een goede maaltijd. Dan ploffen we het liefst neer op de bank en proberen we nog even niet aan de afwas te denken. Volgens onderzoek is dat echter niet de meest verstandige beslissing. Bewegen na een maaltijd is namelijk hartstikke goed voor je.

Bloedsuikerspiegel

Veel mensen hebben er last van: een schommelende bloedsuikerspiegel. Bij een te lage bloedsuikerspiegel kun je last krijgen van zweten, hoofdpijn, stemmingswisselingen en plotselinge trek in (suikerrijk) eten. Het gevolg? Een eetbui. Het is daarom heel belangrijk om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Naast bepaalde keuzes in je dieet, zoals volkorenproducten en veel groenten eten, is voldoende beweging ontzettend belangrijk. Vooral nadat je hebt gegeten, vertelt Jessie Inchauspé, biochemist en auteur van het boek Glucose Revolution: The Life-Changing Power of Balancing Your Blood Sugar aan mindbodygreen.

Spieren bewegen

“Na elke maaltijd moet je je spieren tien minuten bewegen”, vertelt Inchauspé. Nu klinkt het ‘bewegen van je spieren’ nog wat breed – en dat is ook gelijk haar punt. Zo kun je ervoor kiezen om het huis op te gaan ruimen, een wandeling te maken of met je kinderen te gaan spelen. Zolang je maar beweegt, is het goed. “Binnen een uur na het einde van je maaltijd sta je op en ga je wandelen, misschien dansen op enkele van je favoriete liedjes, je hond uitlaten, de afwas doen, de was doen – gebruik je spieren op welke manier dan ook”, aldus de biochemist.

Slechts tien minuten op lage intensiteit bewegen na een maaltijd kan helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, legt Inchauspé uit. “Wat er gebeurt, is dat elke keer dat een spier samentrekt, deze energie nodig heeft om dit te doen. De gemakkelijkste plaats waar je spieren deze noodzakelijke energie kunnen vinden, is de glucose in je bloedbaan”, vertelt ze. “En daar kunnen we ons voordeel mee doen.”

Onderzoek

Uit eerder onderzoek is inderdaad gebleken dat beweging na het eten kan helpen bij een stabiele bloedsuikerspiegel. In een gerandomiseerde gecontroleerde studie moest één groep volwassenen na hun maaltijd blijven zitten (bijvoorbeeld televisie kijken op de bank), terwijl een andere groep een actieve activiteit deed na het eten. Wat bleek nou? Degenen die hun lichaam binnen een uur na het eten bewogen, zelfs al was het op lage intensiteit en duurde het maar tien minuten, hadden een stabielere bloedsuikerspiegel. Hup, van die bank af!

Bron: Tips en Weetjes

Laatste nieuws

Zie ook