Feit of fabel: is gesmolten kaas ongezonder dan gewone kaas?

Een diëtiste geeft duidelijkheid.

Lees ook

We zijn dol op kaas, helemaal als het gesmolten is tussen een tosti of op een lekkere maaltijd. Toch voelt de gesmolten variant altijd een tikkeltje ongezonder dan een bruine boterham met ‘gewone’ kaas erop. Maar is gesmolten kaas daadwerkelijk ongezonder dan die koude, harde plakken? Een diëtiste geeft duidelijkheid.

Gesmolten kaas

Als we moeten kiezen tussen een bruine boterham met een hard plak kaas of een tosti waarbij de kaas lekker smelt? Dan gaan we natuurlijk voor die laatste optie. Toch voelt dat een stuk ongezonder, omdat je het vet bij een tosti met gesmolten kaas vaak goed ziet zitten. Kaas is echter van zichzelf al calorierijk, zowel gesmolten als hard. Zo legt Guido Camps, voedingsonderzoeker aan de Wageningen Universiteit, uit aan het AD. De moleculen of calorieën veranderen dus niet als je kaas verwarmt.

Voedingswaarde

Ook diëtiste Desiré van der Kruk kan meer vertellen over hoe ongezond gesmolten kaas wel of niet is. Zij stelt dat de voedingswaarde niet verschilt bij gesmolten of gewone kaas. “Veel van mijn cliënten denk vaak dat een tosti ongezonder is dan een normale boterham, maar als je gewoon dezelfde kaas en hetzelfde brood gebruikt en er geen boter opsmeert dan verandert er niks”, legt Van der Kruk uit aan Margriet. Kleine kanttekening daarbij is dat vettere kazen vaak makkelijker smelten. Het maakt dus niet uit of je de kaas warm of koud eet, het verschil zit hem in de soort kaas die je kiest.

Lijkt ongezonder

Hoewel gesmolten kaas dus niet per se ongezonder is dan de harde variant, lijkt het wel vaak minder gezond. Hoe kan dat? “Als je de kaas verhit dan komen de vetdruppeltjes naar de oppervlakte, waardoor het alleen vetter lijkt. Dat vet zit ook in de kaas als het koud is”, vertelt Desiré. “Het ligt heel erg aan de perceptie van eten, als iets er een beetje vettig uit ziet dan denken we dat iets ongezonder is. Ook als iets warm of romig is, dan ervaren we dat anders.” Duidelijk!

Bron: Margriet | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook