5x voeding en drankjes die je lichaam stiekem uitdrogen

Sommige drankjes werken juist extreem dehydraterend.

Lees ook

Stay hydrated! We horen het bijna dagelijks in de zomer. Toch kan het soms lastig zijn om elke dag die aanbevolen twee liter water aan te tikken. Andere opties zijn soms namelijk heel verleidelijk. Maar wist je dat er ook bepaalde voedingsmiddelen en drankjes zijn die je lichaam niet hydrateren, maar juist uitdrogen? Wij zetten ze op een rij. 

Hydrateren kun je leren

Het klinkt misschien als een open deur, maar het is echt belangrijk om goed gehydrateerd te blijven – vooral in de zomer. Een goede hydratatie is goed voor je gewrichten, helpt je lichaamstemperatuur op peil te houden en doe zelfs iets goeds voor je humeur. De gevolgen kunnen dan ook extreem zijn wanneer je niet genoeg water drinkt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de kans op een depressie met maar liefst 73 procent stijgt wanneer je minder dan twee glazen water drinkt per dag. Uitdroging kan daarnaast hoofdpijn verergeren en heeft een negatieve invloed op je energielevel. Kun je dan alleen water drinken om gehydrateerd te blijven? Nee, maar sommige drankjes en voedingsmiddelen kun je toch beter laten staan. Hoewel het onschuldig lijkt, kunnen de volgende vijf producten je stiekem uitdrogen.

Link tool: post not found

1. (Fris)drank

Ben je het soms zat om de hele dag door water te drinken? Dan is een ijskoud glas frisdrank waarschijnlijk heel erg lekker. Hoewel dit heel dorstlessend aanvoelt, is het stiekem een vloeibare suikerbom. Je hydratatieniveau gaat flink omlaag en er komt veel suiker in je bloed, waardoor je kunt uitdrogen. Een glaasje prik kun je heel makkelijk vervangen door een glas bruisend water. Met een schijfje citroen en een takje munt erbij geef je er ook nog eens een lekker smaakje aan!

2. Suikervrije kauwgum

Gebruik jij vaak kauwgum voor een frisse smaak? Suikervrije kauwgum bevat zoetstoffen zoals soritol, waardoor dit een stiekeme uitdroger is. Met sorbitol wordt de smaak van suiker nagebootst zonder je bloedsuikerspiegel te verhogen. Klinkt goed, right? Maar als je te veel sorbitol binnenkrijgt, kun je last krijgen van diarree en dat zorgt voor uitdroging van je lichaam. Hydraterend fruit (zoals aardbeien of watermeloen) is een betere optie. Die hydrateren je lijf én helpen bij een slechte adem. Een verrassend alternatief, dus!

3. Energiedrankjes

Dat energiedrankjes niet heel gezond zijn, zal je niet verbazen. Energiedrankjes met cafeïne helpen je lijf daarnaast ook niet om gehydrateerd te blijven. Wanneer je met regelmaat deze drankjes neemt, moet je hoogstwaarschijnlijk vaak naar het toilet. Koffie heeft precies hetzelfde effect. Door al dat plassen verlies je veel vocht en, je raadt het al, daardoor kun je uitdrogen. Drankjes met cafeïne erin werken namelijk extreem dehydraterend.

4. Eiwitrijk dieet

Eiwitten hebben we allemaal nodig, je hoeft ze dus ook zeker niet te laten staan. Maar als je er te veel van binnenkrijgt, kun je sneller uitdrogen. Eten met mate, dus. Wil je toch graag mee eiwitten eten? Dan zou je het kunnen combineren met hydraterende voedingsmiddelen, zoals komkommer, tomaat, sla en watermeloen. Balance is key. 

5. Augurken

Hoewel je bij augurken misschien meteen aan de cravings van een zwangere vrouw denkt, kan zo’n zure snack in de zomer ook heerlijk als je niet zwanger bent. Helaas zit een pot augurken bomvol zout, wat ons lichaam enorm uitdroogt. Wil je toch van augurken blijven genieten? Kies dan voor de zoete variant. Zo krijg je niet te veel zout binnen en voorkom je uitdroging. Wanneer je toch per se zoute augurken wilt eten, kun je er een glas water of kom gazpacho bij nemen.

Bron: Well and good, Margriet | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook