Dit moet je eten als je het coronavirus hebt

Een voedingsdeskundige legt uit hoe het zit.

Lees ook

Het coronavirus is al een geregelde tijd onder ons en we weten inmiddels wat we moeten doen met de symptomen. Maar wat je misschien niet weet, is dat voeding kan helpen om je weer beter te voelen. We leggen uit hoe het zit en wat je moet eten.

Krachtig immuunsysteem

Het onderzoek naar de invloed van specifieke voedingsmiddelen op het herstel van COVID-19 staat nog in de kinderschoenen. Toch is al wel bekend dat een uitgebalanceerd, voedzaam dieet de sleutel is tot het behoud van een krachtig immuunsysteem. Diëtist Toby Amidor weet ons te vertellen dat sommige voedingsmiddelen – specifiek de voedingsstoffen die ze bevatten – het lichaam lijken te helpen.

Zo is vitamine D een belangrijk onderdeel van de gezondheid van het immuunsysteem. Uit een recensie en meta-analyse uit 2017 bleek dat supplementen met vitamine D, vooral bij deelnemers met een tekort, bescherming bood tegen acute luchtweginfecties. Ook vitamine C, vitamine B6 en vitamine E zijn in verband gebracht met een betere gezondheid van het immuunsysteem. Ook bepaalde macronutriënten, zoals vezels en eiwitten, lijken te helpen bij een betere immuniteit.

Fruit en groenten

Om je immuunsysteem een boost te geven, is een ritje naar de groenteboer zeker geen slecht idee. Fruit en groenten met een hoog gehalte aan immuun ondersteunende micronutriënten zoals vitamine A,C, D en zink zijn onder andere:

  • Citrusvruchten
  • Tomaten
  • Bessen
  • Kiwi
  • Wortels
  • Zoete aardappelen
  • Broccoli
  • Paprika
  • Paddenstoelen

In het keukenkastje

Naast fruit en groenten zijn er ook nog andere ingrediënten die je lichaam sterker maken. Zo bevat havermout en gerst een vezel genaamd bèta-glucaan, die bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Andere voedzame en vezelrijke granen zijn quinoa, volkorenpasta, volkorenbrood en bruine rijst.

Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het British Journal of Nutrition blijkt ook dat eiwit kan bijdragen aan een sterker immuunsysteem. Als je te weinig eiwit binnenkrijgt, schaadt het de immuun functie en loop je een groter risico op infectieziekten. Gerechten met rundvlees, lam en kip – of plantaardige alternatieven zoals bonen, linzen en tofu, – bevatten voldoende eiwit, zink en vezels waar je lichaam zeker van opknapt.

Handig om te weten

Het is overigens wel zo dat je je immuunsysteem niet alleen kunt boosten door bovenstaande dingen te eten. Het hangt namelijk ook af van de voedingsgewoonten die je had voordat je ziek werd. Helaas werkt het niet zo dat je immuunsysteem van de een op de andere dag heel sterk kan worden.

Bron: Health | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook