Dit is waarom ook jij zou moeten hardlopen: met deze tips en inzichten heb je een vliegende start

Lees ook

We hoeven het je eigenlijk niet meer te vertellen, maar doen het toch: bewegen heeft niet alleen fysiek, maar ook mentaal enorm veel effect op je dagelijkse leven. Uit onderzoek is echter gebleken dat vrouwen minder actief zijn dan mannen als het op sporten aankomt. Daarom wil ASICS, dat gelooft in de holistische kracht van beweging en de mentale voordelen ervan, alle ladies inspireren om de positieve impact van beweging op body en mind te ervaren door meer sporten. Wij helpen je op weg!

Ladies, let’s go!

Sporten, de één kan niet zonder en de ander komt met moeite van de bank af. Zonde, want het is wetenschappelijk bewezen dat sporten zoveel voordelen heeft. Met sporten bedoelen we overigens heus niet dat je topfit hoeft te zijn en een marathon moet kunnen rennen; iedere vorm van beweging, hoe klein of groot het ook is, heeft effect op jouw fysieke en mentale gesteldheid. ASICS wil daarom alle vrouwen in beweging krijgen. De merknaam is niet voor niks een acroniem van Anima Sana In Corpore Sano, een oude Latijnse uitdrukking wat A Sound Mind in a Sound Body betekent.

In de ‘This Is For Me’-campagne moedigt het sportmerk vrouwen aan om hun sweaty selfies te delen om duidelijk te maken dat kracht, erkenning en identiteit van binnenuit komen en niet afhankelijk zijn van de likes op social media. Om bewegen voor dames nog aantrekkelijker te maken is de nieuwste sportcollectie, geïnspireerd op de Japanse kersenbloesem, speciaal ontworpen om vrouwen te supporten.

In gesprek met Hilde: ‘Ik ren voor mijn fysieke en mentale gezondheid’

Happy in Shape’s hoofdredactrice Hilde houdt ervan om te bewegen. Het liefst gaat ze een rondje hardlopen om haar hoofd leeg te maken en de dag positief te beginnen. Wij vroegen haar het hemd van het lijf, lees je mee?

Sinds wanneer ben je een hardloper?
“Vlak na mijn afstuderen ben ik begonnen met hardlopen. Eerst waren dat vooral korte rondjes in het Oosterpark in Amsterdam. Ik ging altijd te hard en hield in het begin geen kilometer vol. Later heb ik geleerd langzaam te starten, soms bijna stapvoets, en zo kon ik steeds iets verder. Ik had een horloge met een stopwatch (van de speelgoedwinkel) en hield in een schriftje bij hoe ver ik rende, hoelang ik erover deed en wat voor weer het was. Pas veel later kocht ik goede schoenen, hardloopkleding en een echt sporthorloge.”

Hoe vaak ren je?
“Nu drie keer per week, maar dat komt ook omdat ik in training ben voor de Dam tot Damloop en de New York Marathon. Als ik niet ergens specifiek voor train, meestal twee keer per week. Ik ren nu echt op schema en dat zijn soms best lange afstanden of pittige intervaltrainingen. Maar het gelukkigst word ik van een rustig rondje tussen de 5 of 10 kilometer.”

Waarom loop je hard?
“Voor mijn fysieke en mentale gezondheid. Ik zit veel achter de computer en moet iets doen om fit te blijven. Maar vooral mentaal helpt hardlopen mij enorm. Ik krijg er energie van, voel me fitter, krijg de beste ideeën tijdens het rennen en kom altijd met meer rust in mijn kop thuis. Zeker tijdens deadlines kan twintig minuten al helpen om stress kwijt te raken. Ik loop graag vroeg in de ochtend, daar krijg ik niet alleen energie van, ik heb daardoor ook de hele dag een goed gevoel. Alsof je een enorme voorsprong hebt op de rest van de wereld.”

Je favoriete rondje?
“Het Vondelpark. Ik woon er om de hoek en als ik vroeg ben is het er nog heerlijk rustig. De grote ronde is ongeveer 3,3 km en zo kan ik zonder nadenken heel makkelijk favoriete afstanden rennen. Het is ook heerlijk mensen kijken.”

Ik loop het liefst…
“In mijn eentje, in de ochtend zonder haast. Ook leuk: een nieuwe stad of omgeving ontdekken door een rondje te gaan rennen. Zo verken ik op vakantie standaard de plek waar we verblijven. Het liefst ook weer in de ochtend, zodat ik precies weet waar de leuke restaurantjes, boetieks en strandtenten zich bevinden en ik na afloop – zoals vorige week in Normandië – tussen de locals met een koud glas water en een kop thee kan uitpuffen met uitzicht op zee.”

Mooi weer loper of liever regen?
“Niet te warm, niet te koud en stiekem met lichte voorkeur voor een frisse regenbui.”

Hardloop musthave?
“Goede schoenen. Bij ASICS winkels kun je een gratis running analyse doen, zodat je zeker weet dat je de beste schoenen hebt voor jouw voeten en loopstijl. Je zult merken dat je renstijl hierdoor ook verbetert, maar het verkleint ook de kans op blessures. Ik ben zelf fan van de ASICS Gel-Kayano 29, maar voor jou kan dat weer een heel andere schoen zijn.”

Hilde traint niet alleen voor de New York Marathon, maar ook voor de Dam tot Damloop. Zoek jij een mooi doel om naartoe te trainen of gewoon een goede reden om het hardlopen (weer) op te pakken? Om zowel fysiek als mentaal lekker in je vel te zitten? Schrijf je dan hier ook in!

9x Waarom jij blij wordt van hardlopen

Zelf beginnen met hardlopen? Wij hebben de voordelen voor je op een rij gezet. Schoenen aan een gaan!

1. Minder stress – slechts 15:09 minuten per dag hardlopen zorgt er al voor dat je meer ontspannen aan je dag begint en beter met stressvolle situaties kunt omgaan.
2. Bestrijd symptomen van depressie en angst – bij hardlopen komt endorfine vrij; het snelst werkende anti-stress hormoon.
3. Productiever – de adrenalinestoot die je krijgt na een run zorgt ervoor dat je de hele dag actief bent.
4. Vrolijker – bewegen geeft je humeur een boost, dus ook van een stuk hardlopen word je vrolijker.
5. Boost zelfvertrouwen – met de fysieke voordelen van hardlopen is het niet meer dan normaal dat je ook een beter lichaamsbeeld en meer zelfvertrouwen krijgt.
6. Goed voor de creativiteit – hardlopen is geweldig om de rechterkant van je hersenen te stimuleren waardoor er ruimte in je hoofd is om vrij te denken.
7. Beter geheugen – beweging verhoogt de activiteit van de hippocampus, een belangrijk onderdeel van het geheugen van de hersenen. Hardlopen kan deze hersenspieren in de loop der tijd versterken en daardoor je geheugen en denkvermogen verbeteren.
8. Zorgt voor rust in je hoofd – rennen is net al mediteren: het ontspant je lichaam en hersenen tegelijkertijd.
9. Betere nachtrust – en een goede nachtrust zorgt weer voor een betere ontwikkeling van hersencellen, een ontspannen lichaam en een betere mentale gezondheid.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ASICS.

Bron: ASICS, Runkeeper | Beeld: ASICS

Laatste nieuws

Zie ook