7x de lekkerste eiwitrijke snacks

Lekker en gezond!

Wie veel sport, let waarschijnlijk op zijn of haar eiwit-inname. Eiwitten zijn immers nodig om je spieren te herstellen, maar ze geven je ook een verzadigd gevoel. Ben je op zoek naar lekkere eiwitrijke snacks? We hebben een paar van onze favorieten voor je op een rijtje gezet. 

1. Proteïne shake

Een proteïne shake is anno 2022 net een lekker tussendoortje geworden. Zo zijn er verschillende shakes met onder meer whey protein die niet alleen goed vullen, maar ook nog eens lekker romig zijn. Bovendien kun je een proteïne shake ook zelf lekkerder maken, door een proteïne shake met fruitsmaak te maken met sinaasappelsap of vers fruit als aardbeien, frambozen of banaan. 

2. Cottage cheese 

Hüttenkäse of cottage cheese bevat zo’n 11 gram eiwitten per 100 gram. Daarnaast kun je deze spread combineren met zoete of hartige ingrediënten. Kies er bijvoorbeeld voor om hüttenkäse op een cracker te smeren en daarboven op plakjes banaan of aardbeien te leggen. Of meng wat dille, knoflook en komkommer door de cottage cheese om er een eiwitrijke tzatziki van te maken. 

3. Gekookte eieren 

Eieren zijn niet alleen lekker, maar ze bevatten ook nog eens veel vitamines en eiwitten. Zo bevatten 2 middelgrote gekookte eieren zo’n 14 gram eiwitten. Enne, als je een gekookt eitje op een cracker met Hüttenkäse legt, krijg je helemaal een lekkere proteïne boost. 

4. Geroosterde kikkererwten 

100 gram kikkererwten bevat 6 gram eiwitten en zit vol vezels. Ideaal als snack dus! Doe de inhoud van 1 blik kikkererwten in een kom en meng met 2 eetlepels olijfolie, zout, peper, knoflookpoeder en paprikapoeder. Verwarm de oven voor op 200 graden, en doe de kikkererwten in een ovenschaal. Bak knapperig in zo’n 15 à 20 minuten. 

5. Groentes met Griekse yoghurtdip

Groentes als paprika, komkommer, tomaatjes en wortel zijn heerlijk om te snacken. Ze zijn bovendien gezond en bevatten veel vezels. Deze groentes bevatten dan weer niet veel eiwitten. Dip daarom je groentes in een Griekse yoghurtdip. Je gezonde snack wordt daardoor lekkerder én je krijgt meteen meer eiwitten binnen. 

Je maakt al snel een lekkere Griekse yoghurtdip door fijngesneden lente-ui, dille, peterselie, bieslook, basilicum en wat citoensap door de yoghurt te roeren. Wist je bovendien dat Griekse yoghurt bijna twee keer zoveel eiwitten bevatten als reguliere yoghurt?

  • Griekse yoghurt 0% vet per 100 gram: 10 gram eiwitten.
  • Magere yoghurt per 100 gram: 4 gram eiwitten. 

6. Hummus

Heb je geen zin om zelf een yoghurtdip te maken? Dan kun je je groentes ook in een heerlijke hummus dippen. Aangezien hummus voor een groot deel uit kikkererwten bestaat is dit dus ook een heerlijk eiwitrijke dip. In 100 gram hummus zit ongeveer 8 gram eiwitten. 

7. Edamame

Ook edamame bevat veel eiwitten. Zo zit er 8 gram eiwitten in 100 gram. Edamame zijn net als kikkererwten heerlijk om te roosteren. Als je deze sojabonen met wat olijfolie, knoflookpoeder en zout mengt en vervolgens op 200 graden zo’n 25 minuten in de oven bakt heb je een heerlijke snack. 

Overigens zijn er nog véél meer andere eiwitrijke snacks. Denk aan een notenmix, tonijn, notenboter, kaas, kwark, chia-pudding en zelfgemaakte granola. 

Bron: Healthline | Beeld: Pexels (Nathan Cowley)

Laatste nieuws