Zo krijg je meer mentale rust door dingen voor later nu al te regelen

Een happy mind, a happy life. We staan er niet altijd bij stil, maar alvast voor later: hoe regel je je afscheid? Hoe relaxed zal je mind worden als je je zaken goed geregeld hebt? 

Het leven is voor velen een mooie reis. Maar wel eentje waar uiteindelijk voor iedereen een einde aan komt. Gezond oud worden of op 84-jarige leeftijd nog schitteren in een workout campagne als Jane Fonda, is niet voor iedereen weggelegd. Als we middenin het leven staan, willen we daar vaak nog niet aan denken of blijft het ergens in ons achterhoofd spoken. Toch moet er veel geregeld worden als het zover is. En dat is iets wat je beter niet vooruit kan blijven schuiven. Nu kan je er alvast voor kiezen om voor jezelf of voor je naasten dingen te regelen voor later. Dat geeft meer mentale rust en zekerheid voor jezelf, en ongetwijfeld ook voor de nabestaanden. 

Dingen vooraf regelen zorgt ervoor dat je er zeker van kan zijn dat de verantwoordelijkheden die met een overlijden gepaard gaan, zowel praktisch als emotioneel dan beter vaststaan. Als het moment daar is, is het voor velen best stressvol en overweldigend om alles zelf te organiseren, zeker in een toch al moeilijke tijd. Er zijn verschillende onderdelen die van tevoren het beste in orde gemaakt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een kist bij een begrafenis, waar de uitvaart plaats zal vinden, net zoals het belangrijk is om na te denken over hoe je zelf of je dierbare op de dag van de uitvaart naar het crematorium of de begraafplaats wilt worden vervoerd. En meer van dat soort zaken. 

En aan een uitvaart hangt dus best een hoog kostenplaatje vast. Niet iedereen heeft op het moment dat het zo ver is, voldoende geld om de uitvaart te kunnen financieren. Een uitvaartverzekering is dan het antwoord op de grote kosten van zo’n uitvaart. Zo’n uitvaartverzekering zorgt ervoor dat je voor jezelf en zeker ook de nabestaanden, de financiële zorg van een uitvaart uit handen neemt. Meestal werkt het zo dat je voor jezelf of het hele gezin een vast bedrag voor de uitvaartverzekering betaalt, om de uitvaartkosten te betalen als u overlijdt. Je betaalt dan meestal maandelijks een premie dat een doorlopende betaling is voor een vast dekkingsbedrag. Vaak kun je online al je premie berekenen zodat je weet waar je aan toe bent. 

Een uitvaart: wat komt erbij kijken?

Bij een begrafenis komen er verscheiden zaken om de hoek kijken waar wel voor in de portemonnee getast moet worden. Denk aan de verzorging van de overledene tot aan de begrafenis. Hieronder zetten we de meest voorkomende begrafeniskosten op een rijtje:

1. Het begint doorgaans met het ophalen van het lichaam van de plek van overlijden naar het terrein van de begrafenisondernemer, waarna het lichaam ondergebracht moet worden en koel moet worden gehouden. En eventueel het wassen en aankleden van de overleden persoon.

2. Indien er gekozen is voor een begrafenis dan kun je vooraf bepalen wat voor uitvaartkist je wilt. Gaat het bijvoorbeeld om een eenvoudige, gevoerde kist of een luxere uitvoering? De uitvaartondernemer heeft altijd voorbeelden van grafkisten bij zich. Maar je kunt je vooraf al oriënteren op het aanbod van kisten. Kisten zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen van laag naar hoog en in diverse materialen.

3. Het verstrekken van een lijkwagen met chauffeur om het lichaam naar het dichtstbijzijnde crematorium of begraafplaats te brengen het eventueel voorzien van de nodige mensen om de kist te dragen. 

4. Het maken van alle andere noodzakelijke regelingen, bijvoorbeeld het verkrijgen van de benodigde formulieren. Andere diensten die uitvaartondernemers kunnen bieden, of die je misschien ergens anders vooraf wilt regelen, zijn bloemen, een toebehorend persberichten of overlijdensadvertentie en voor crematie benodigde medische verklaring en eventuele dokterskosten voor ondertekening hiervan.

5. Sommigen mensen willen graag in een kapel of kerk begraven voor met een speciale dienst. Kosten voor religieuze diensten en een kerkelijke uitvaart kunnen best hoog oplopen, dus dat is wel een punt om rekening mee te houden. 

6. Daarnaast kunnen er nog extra kosten zijn in de begrafeniskosten zoals het balsemen of speciale bezichtiging arrangementen, een gedenkteken en bijvoorbeeld catering.  De kosten hebben dus zeker ook te maken met de persoonlijke wensen die invloed hebben op de totale uitvaartkosten. 

Beeld: Unsplash (Sage Friedman)

Laatste nieuws