3 mythes over je bekkenbodem die je niet moet geloven

Elke dag bekkenbodemoefeningen doen? Dat is voor de meeste vrouwen helemaal niet nodig.

Tegenwoordig praten we steeds meer over onze bekkenbodemgezondheid. Zeker onder zwangere en net bevallen vrouwen is het een hot topic. Al is heus alles wat je hoort over de bekkenbodem niet waar. Wij zetten daarom drie mythes op een rijtje. 

De bekkenbodem

First things first, want wat is de bekkenbodem precies en wat doet-ie? De bekkenbodem is in wezen een essentiële set spieren die de gezondheid van de urinewegen en de darmen van het lichaam ondersteunen, zo vertelt Nichole Butler aan HelloGiggles. Net zoals voor al je spieren geldt, kun je ook de bekkenbodemspieren versterken met bepaalde oefeningen. En het is goed om hier wel bij stil te staan, want een zwakke bekkenbodem kan leiden tot onder andere incontinentie en pijn tijdens de seks.

Bekkenbodemproblemen kunnen bij alle vrouw voorkomen, maar vaak aarzelen vrouwen om bij de dokter of gynaecoloog aan te kloppen met dit soort problemen. Ze vinden het wat gênant. “Het is erg belangrijk om het ongemakkelijke gesprek aan te gaan”, vertelt MaryEllen Reider, mede-oprichter van het bekkenbodem-apparaat Yarlap. “Je zou je nooit moeten schamen als het gaat om het verbeteren van je gezondheid.”

Helaas is er toch nog veel onwetendheid over de bekkenbodem. Hieronder enkele op een rijtje.

1. Bekkenbodemproblemen zijn zeldzaam

Je hóórt vrouwen misschien niet zo vaak over bekkenbodemproblemen, maar dat betekent niet dat ze zeldzaam zijn. Het komt zelfs heel veel voor, zo vertelt Reider HelloGiggles. Maar omdat het vaak te maken kan hebben met incontinentie, houden mensen er liever hun mond over dicht, omdat ze zich samen. “Als alle volwassenen met incontinentie een land zouden vormen, zou het het derde grootste land ter wereld zijn”, stelt Reider gerust.

En uit gegevens van The Center for Women’s Pelvic Health blijkt dat 1 op de 3 vrouwen een keer een bekkenbodemstoornis zal ervaren.

2. Je zou elke dag je bekkenbodem moeten trainen

Zou je elke dag dezelfde spiergroep trainen in de sportschool? Nee, toch? Je hoeft dus ook echt niet elke dag je bekkenbodemspieren te trainen. Bij bekkenbodemtrainingen gaat het om vasthouden en loslaten, vertelt gynaecoloog Nichole Butler. “In principe houdt zo’n oefening in dat je uit plast, maar dat niet in een keer doet, maar tussendoor ophoudt.” Maar dit hoeft dus echt niet elke dag, tenzij je gynaecoloog of fysiotherapeut anders adviseert.

3. Bekkenbodemoefeningen kunnen alle bekkenbodemproblemen oplossen

Helaas, was het maar zo’n feest. Met bekkenbodemoefeningen kun je niet alle bekkenbodemproblemen oplossen. Indien je de oefeningen correct uitvoert kunnen ze inderdaad bepaalde symptomen tegengaan, maar het is helaas geen heilige graal. Uit onderzoek onder 8.500 zwangere vrouwen bleek dat dit soort oefeningen prenatale incontinentie met 50 procent kunnen verminderen en postnataal met 35 procent.

Bij ernstige klachten die gerelateerd zijn aan een zwakkere bekkenbodem is het belangrijk om een specialist te raadplegen. Zo vertelt Dr. Butler dat mensen soms fysiotherapie nodig hebben om de symptomen aan te pakken. Heb je dus last van onder andere incontinentie of een pijnlijk seksleven? Raadpleeg dan vooral je gynaecoloog om hierover te praten.

Bron: HelloGiggles | Beeld: iStock

Laatste nieuws