Deze 5 uitspraken over je menstruatiecyclus kloppen niet

Een wijze les!

Lees ook

Vaak is er heel wat miscommunicatie en misinformatie over je menstruatiecyclus, dat je zelf vaak niet meer weet wat je er wel van moet geloven en wat niet. Om je op weg te helpen bespreken wij alvast vijf uitspraken die in ieder geval niet kloppen.

Je ovulatie is op de veertiende dag van je menstruatiecyclus

Vaak wordt er gedacht dat je op de veertiende dag van je cyclus ovuleert, maar dat is niet zo. In werkelijkheid ovuleert slechts veertien procent van de vrouwen op de veertiende dag van de menstruatiecyclus. Eigenlijk is het ook helemaal niet gek dat de ovulatie bij veel vrouwen afwijkt, elk lichaam is anders en dat is oké! Vind je het vervelend om niet precies te weten wanneer jouw ovulatie plaatsvindt? Gebruik dan een ovulatie meter of een cyclus tracker. Zo weet je altijd precies wanneer jouw eisprong is.

Je menstrueert elke maand in dezelfde week

Ook deze uitspraak is een broodjeaapverhaal. Gelukkig is dit wederom makkelijk uit te leggen. Elke maand heeft namelijk niet hetzelfde aantal dagen, waardoor je dus nooit elke maand in dezelfde week ongesteld kunt zijn. Easy as that! Wel duurt de gemiddelde cyclus tussen de 26 en 34 dagen, waardoor je wel elke maand rond dezelfde week ongesteld wordt.

De eerste dag van je cyclus begint, zodra je menstruatie eindigt

Nope! Je cyclus begint zodra je menstruatie start. Je eerste échte menstruatie-dag is dus ook de eerste dag van je cyclus. De dagen daarvoor, waarbij je waarschijnlijk al wat licht bloed verliest, tellen dus niet mee.

Menstruatiepijn hoort erbij

Menstruatiepijn is niet iets wat erbij hoort. Als jij pijn ervaart tijdens je menstruatie is het belangrijk om de oorzaak hiervan te vinden. En ook al hoeft de oorzaak niet ernstig te zijn, probeer altijd te achterhalen waarom je pijn hebt. Zie menstruatiepijn dus vooral niet als iets normaals.

Je hebt ook een menstruatiecyclus als je de pil slikt

Oké, als je aan de pil bent, menstrueer je tijdens je stopweek, maar dit is een onttrekkingsbloeding en dus geen echte menstruatie. Je slikt de pil namelijk om je hormonen te onderdrukken, waardoor je ervoor zorgt dat er geen eisprong plaatsvindt. De pil is zo ontwikkeld, dat de pil cyclus lijkt op een normale menstruatiecyclus. Eigenlijk best apart, toch?

Bron: Vriendin | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook