Word je moe van koffie? Een slaapexpert legt uit wat de oorzaak is

Wazig en slaperig van koffie? Dat is mogelijk.

Koffie lijkt dé oplossing te zijn voor moeizame ochtenden. Cafeïne geeft je net dat extra zetje waardoor je meteen wakker en alert bent. Toch is het ook mogelijk dat dit averechts werkt, en je juist veel slaperiger wordt van koffie. Het is best logisch te verklaren. 

Bijwerkingen

Koffie lijkt altijd het redmiddel te zijn als je een kick energie nodig hebt. Maar hoe kan het dan dat je er slaperig van wordt? Volgens slaapexpert Vanessa Rissetto is dit logisch te verklaren. Het meest bekende effect dat cafeïne op de hersenen heeft, is alertheid. Maar dat is niet het enige. Als cafeïne onze hersenen raakt, hecht het zich aan de adenosinereceptoren van je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je je slaperig voelt.

Suikercrash

Maar ook als je hersenen de adenosine niet langer verwerkt, blijft er een adenosine-ophoping over. Je kunt je dus alsnog heel moe voelen, zelfs als je koffiedrinkt. Ook hoeveel suiker je toevoegt kan hieraan bijdragen. “Als je veel suiker of zoetstoffen aan je koffie toevoegt, kun je een suikercrash krijgen. En daardoor kun je je moe of traag voelen”, legt Vanessa uit. Dat geldt overigens ook voor superzoete creamers en energiedrankjes.

Opnieuw beginnen

Ben jij iemand die de dag begint en eindigt met een kopje koffie? Dan bestaat er ook nog de mogelijkheid dat je een cafeïne tolerantie hebt ontwikkeld. Hierdoor krijg je niet meer de kick die je vroeger van bijvoorbeeld een espresso kreeg. Het advies: afbouwen met cafeïne en later opnieuw weer gaan drinken. Hierdoor moet je lichaam weer opnieuw wennen. Let er wel op dat je dit langzaam doet, want anders kun je ontwenningsverschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Bron: PureWow, Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws