Hoe (on)gezond is sushi nu eigenlijk echt?

Goed nieuws voor sushi lovers!

We houden van een sushi night op z’n tijd. Maar kunnen we dat zien als een healthy maaltijd of moeten we het als een treat voor af en toe beschouwen?

Veel gezondheidsvoordelen

Sushi (wat ‘zure rijst’ betekent) komt oorspronkelijk uit Japan. Daar is de levensverwachting gemiddeld 85 jaar, terwijl dat in Nederland gemiddeld vijf jaar minder is. Dat klinkt in ieder geval als een goed teken, toch? Als we sushi eten, hebben we door de vele groente, vis en rijst ook niet het gevoel dat we ‘verkeerd’ bezig zijn. Diëtisten bevestigen dat vermoeden, want sushi blijkt veel gezondheidsvoordelen te hebben. Hieronder zetten we ze voor je op een rij.

Hoge concentratie vetzuren

De meeste sushi-opties bevatten vis, wat een goede bron van omega-3-vetzuren is. “Die vetzuren zorgen ervoor dat ontstekingen worden voorkomen en je minder kans hebt op hart- en vaatziekten”, aldus diëtiste Janice Chow. Ook zorgt het ervoor dat je meer energie hebt en langer verzadigd blijft. Onze lichamen kunnen die vetzuren niet zelf aanmaken, dus moeten we ze via voeding binnenkrijgen. Zelfs als je niet van vis houdt, kun je omega-3-vetzuren binnenkrijgen via sushi. Ook de opties met avocado bevatten namelijk die zuren. En dan is er natuurlijk nog de nori. “Nori (zeewier) bevat ook veel plantaardige omega-3-vetzuren, dus dat is een goede optie voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten”, aldus Chow.

Vezels en ijzer

Naast de broodnodige omega-3-vetzuren bevat sushi veel vezels en ijzer. De vezels haal je voornamelijk uit de opties met komkommer, wortel, paprika, avocado, bruine rijst en gember. Kies je daarvoor, dan zal toiletteren geen probleem zijn. Ijzer zit vooral in zeewier en in witte rijst. Wie dus allerlei verschillende sushi rolls kiest, krijgt zoveel mogelijk van beide belangrijke ingrediënten binnen.

Een ander voordeel van sushi is dat het geen torenhoog aantal calorieën bevat. Een gemiddelde zalm-avocadoroll bevat 304 calorieën, 13 gram proteïne, 5,8 gram vezels en 8,7 gram vet. Bestel je een california roll, dan kun je uitgaan van 255 calorieën, 9 gram proteïne, 5,8 gram vezels en 7 gram vet. Sashimi bevat zelfs nog minder, maar daar staat wel tegenover dat je er meer van moet eten om vol te zitten.

Niet te veel kwik

Toch is er iets om rekening mee te houden als je sushi bestelt. Veel vissoorten bevatten namelijk kwik, waar je niet te veel van binnen wilt krijgen. Vooral koningsmakreel, marlijn, grootoogtonijn en zwaardvis bevatten een hoge concentratie kwik. Bij zalm, garnaal, sint-jakobsschelpen en krab is die concentratie een stuk lager. “Gebaseerd op verschillende hoeveelheden kwik in vis, heeft de Food and Drug Administration and Environmental Protection Agency vastgesteld dat het voor volwassenen veilig is om maximaal 340 gram vis per week te eten. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het belangrijk om te kiezen voor opties die weinig kwik bevatten”, aldus Chow.

Altijd opletten

Hoewel sushi in principe dus als gezond kan worden gezien, is het altijd verstandig om op te letten wat je precies bestelt. Heb je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, dan kun je er beter niet te veel sojasaus en rijst bij doen. Wil je graag gewicht verliezen, dan kun je de sauzen op mayobasis het beste laten staan (die worden vooral gebruikt bij de pittige rolls). Eigenlijk geldt voor sushi hetzelfde als voor al het andere voedsel: geniet, maar blijf variëren.

Bron: Kookfans | Beeld: Unsplash

Laatste nieuws