Snotjes eten: dit is waarom het eigenlijk heel gezond is

Don't shoot the messenger...

Snotjes eten: de één vindt het vies, de ander kan het niet laten als niemand kijkt. Vraag jij je weleens af of het eigenlijk wel goed voor je is om snotjes op te eten? Dan ben je hier aan het goede adres. Editie NL deed onderzoek naar de invloed van snotjes op de gezondheid en kwam tot een aantal opvallende ontdekkingen!

Snotterig

Volgens Katharina Ribbeck van het Massachusetts Institute of Technology is het opeten van snot een fantastisch idee. Volgens haar is het erg goed voor je afweersysteem en daarmee zou je het risico op longziektes en maagaandoeningen kunnen verkleinen. “Snot doodt bacteriën niet, maar omdat ze schadelijke bacteriën in de neus wel tegenhouden kun je ze zien als een beter alternatief voor antibiotica.”

Afweer

Katharina is niet de enige die pro-snot is. Ook KNO-arts Frits Jan van Hemert kan zich vinden in de theorie dat snot infecties kan tegenhouden. “Snot is het afscheidingsproduct van de slijmcellen in je neus. Het helpt bij het bevochtigen van de lucht in je neus en vangt deeltjes op die je inademt, waaronder bacteriën en virussen. Daarnaast zitten er veel afweerstoffen in snot.”

Nadelen

Toch moet je volgens Hemert niet te enthousiast zijn over snot. Hij zegt dat je per dag meer dan een liter snot kunt produceren, waarvan je bijna alles (ongemerkt) doorslikt. Volgens hem is het dus niet echt nodig om de rest ook nog op te eten. Daarnaast stop je vaak je ongewassen vingers in je neus, waardoor je meer kans hebt op infecties. “De meeste besmettingen loop je op via je handen. Neuspeuteren is net als met je handen eten, ik denk niet dat iedereen netjes z’n handen wast voordat die de neus binnen gaan.”

Kortom: wil jij even lekker in je neus peuteren? Dan kan dit geen kwaad, mits je je handen hebt gewassen.

Bron: RTL Nieuws, Editie NL, Beeld: iStock

Laatste nieuws