Dit is wat deze veel voorkomende dromen betekenen

Aha!

Lees ook

Ook weleens wakker geschrokken van een wilde droom om vervolgens de droom stap voor stap te analyseren? Want: wat betekent het in godsnaam?

Aanwijzing

Sommigen geloven dat je onderbewustzijn je iets probeert te vertellen, anderen beweren dat dromen geen echte betekenis hebben. Maar volgens droomexpert Delphi Ellis kunnen sommige veelvoorkomende dromen wél een aanwijzing voor iets zijn.

Vallen

Ooit gedroomd dat je in een afgrond valt? Volgens Ellis zijn er twee soorten ‘vallende’ dromen. De ene is een soort dat je het gevoel geeft alsof je telkens weer ergens anders belandt, een soort down the rabbit hole gevoel. “Als je dit soort dromen hebt, kan het zijn dat je op een kruispunt staat en het gevoel hebt dat je niet weet waar je naartoe gaat in het leven”, zegt Ellis. “Vaak heeft deze droom te maken met zorgen over werk. Misschien ben je recentelijk vertrokken of ben je juist net begonnen met een nieuwe baan of heb je een groot project aangenomen.” Bij de andere vallende droom ervaar je een plotselinge, schokkende sensatie, terwijl je nét in slaap valt. “Het kan voelen alsof je van een stoep bent gevallen of in iets bent beland – dit is eigenlijk een symptoom van stress dat ook wel een hypnagogische eikel wordt genoemd. Deze dromen zijn waarschijnlijk de manier waarop je hersenen je vertellen dat je overbelast bent of een pauze nodig hebt.”

Je staat naakt voor een publiek

Klinkt als een filmscène, maar toch dromen veel mensen het. “Je droomt dat je een presentatie moet geven aan je klasgenoten of collega’s en iedereen begint te lachen. Je kijkt naar beneden en beseft dat je volledig naakt voor een vol publiek staat.” Volgens Ellis gaat deze droom over dat je je bewust bent van mensen die je onder de loep nemen en bekijken. Je stelt je kwetsbaar op. Dit betekent volgens de droomexpert dat je je waarschijnlijk meer zorgen maakt over je kwetsbaarheid dan anderen.

Jij of iemand die je kent gaat dood

Geen zorgen! Net als bij seksdromen, gaan dromen over de dood niet écht over dat onderwerp. Het gaat meestal over verandering. “Als je droomt over anderen die sterven, dan heb je misschien een verandering bij hen opgemerkt. Of ze zich nu anders gedragen of dat ze gewoon niet meer de persoon zijn die je ooit kende.” Zo geeft Ellis aan dat het gebruikelijk voor een moeder is dat ze droomt over de dood van haar kind. “Meestal heeft dit te maken dat het kind opgroeit, waardoor de relatie tussen de twee veranderd”, aldus de droomexpert.

Droom je dat jij zelf overlijdt? Dan kan dit een wake-up call zijn, een waarschuwing dat er dingen moeten veranderen.

Achtervolgen

Als je achternagezeten wordt, betekent dit vaak dat je achterloopt. Dit kan een project, deadline of iets anders zijn. “Zit jij achter iets aan? Dan wil je waarschijnlijk een probleem voor zijn”, zegt Ellis.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook