Is 10.000 stappen per dag zetten wel zo gezond als beweerd wordt?

Wat begonnen is met een marketingstunt, is een wereldwijd gezegde geworden.

Lees ook

Al jarenlang wordt gezegd dat je 10.000 stappen per dag moet zetten om gezond bezig te zijn. maar is dit eigenlijk wel zo? Wij vertellen je er meer over.

Marketingstunt

10.000 Stappen zetten zou veel gezondheidsvoordelen hebben en zelfs fitnesstrackers zijn tegenwoordig ingesteld op het behalen van 10.000 stappen. Maar waar komen die 10.000 stappen nou eigenlijk vandaan? Je zou namelijk denken dat er tientallen jaren goed onderzoek naar is gedaan. Maar niets is minder waar. Het is begonnen als een slimme marketingstunt na de Olympische Spelen van 1964 in Japan, door een bedrijf dat stappentellers wilde verkopen.

Olympische Spelen 1964

Rond de Olympische Spelen van 1964 was er veel aandacht voor fitness, waardoor bedrijven probeerden te profiteren van de rage. En één van die vele campagnes bevatte de Yamasa stappenteller Manpo-kei, wat in het Japans letterlijk 10.000 stappen betekent.

Niet wetenschappelijk onderbouwd

Het gekke is, dat dit getal eigenlijk nooit wetenschappelijk is onderbouwd. Het bedrijf heeft het getal gewoonweg gekozen omdat het een mooi, rond getal was. Toch konden de genieën achter de marketingstunt wel iets op het spoor zijn geweest.

Sindsdien hebben namelijk een aantal studies consequent aangetoond dat het zetten van 10.000 stappen wel een goed uitgangspunt is voor iedereen die gezond wil blijven en dat het gunstiger voor je lichaam is dan dat je 5.000 stappen per dag zet. Niet gek natuurlijk, want lopen in gezond. Maar als je nou een keer 9.000 stappen hebt gezet, is er ook niks aan de hand!

Bron: Daily Mail | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook